Sari la conținut

Proiect-pilot pentru protejarea populaţiei împotriva agenţilor alergeni. Un mare oraş din România va monitoriza în timp real calitatea aerului

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Administraţia judeţeană din Timiş a încheiat un protocol de parteneriat cu Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I”, cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” şi cu Spitalul Judeţean Timişoara, pentru realizarea în comun a unui proiect menit să protejeze sănătatea populaţiei în faţa agenţilor alergeni.

Protocolul va permite procesarea datelor şi predicţia trendului nivelului de polen şi spori, precum şi alerte şi acţiuni colaterale. Soluţia propusă constituie o premieră în domeniu, prin identificarea şi acţiunile ţintite pe vario-tipuri de (bio-)particule, cu scopul în ameliorarea efectelor acestor asupra populaţiei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, a explicat că proiectul-pilot de interes judeţean intitulat „Soluţie pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor alergici la (bio-)particule” este necesar întrucât bolile alergice au devenit o problemă majoră de sănătate la nivel mondial, iar prevalenţa crescută a acestor afecţiuni este strâns legată de rata mare de urbanizare şi industrializare globală, care a crescut nivelul de poluare.

„Poluarea aerului este asociată cu exacerbarea bolilor alergice, inclusiv astm, rinită alergică şi alte afecţiuni atopice. Acest proiect este unul de suflet, o idee pe care am avut-o acum doi ani şi mă bucur că am reuşit să coagulăm principalii actori cu care am semnat un protocol de colaborare, pentru a trece la implementarea proiectului. Vorbim despre crearea unui sistem-pilot unic la nivel naţional, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Timiş”, a detaliat Alin Nica.

Monitorizarea în timp real a calităţii aerului

Obiectivele acordului vizează, între altele, monitorizarea în timp real a calităţii aerului pe tip de (bio)particulă, calculul nivelului concentraţiei acestora şi potenţialul alergen, utilizând dispozitive inteligente interconectate şi servicii integrate; alertarea persoanelor sensibile şi/sau afectate în funcţie de sensibilitatea la fiecare tip de (bio-)particulă, recomandând acţiuni specifice şi monitorizând starea lor; monitorizarea şi raportarea nivelului fenologic al plantelor alergene care emit bio-particule, în vederea alertării şi informării populaţiei cu mult înainte ca particulele să fie în atmosferă.

Se are în vedere şi identificarea zonelor cu grad mare de infestare cu plante care au potenţial alergenic şi trasabilitatea acestora, informarea populaţiei, dar şi consiliere şi tratament pro activ al persoanelor sensibile.

De asemenea, o altă direcţie urmărită vizează dispozitivele IOT „edge-computing” inteligente, pentru identificarea parametrilor climatici necesari în estimarea evoluţiei fenologice a plantelor şi fungilor şi perioada de eliberare a polenului, respectiv a sporilor nocivi.

În judeţul Timiş, tendinţa alergiilor respiratorii este în creştere. Dintre pacienţii alergici identificaţi în perioada 2008 – 2018 (13.047 pacienţi), aproape jumătate (44,49%) au fost diagnosticaţi cu rino-conjunctivită şi/sau astm indus de (bio-)particule tip aero-alergeni, iar dintre aceştia, majoritatea erau sensibilizaţi la polen.

Deziderat: Sistem de alertare la apariţia valurilor de polen

În anul 2017, coordonatorul Centrului OncoGen din Timişoara, dr Virgil Păunescu, declara, pentru Agerpres, că România are nevoie de un sistem de alertare la apariţia valurilor de polen, mai ales de ambrozie, deoarece au efecte nefaste asupra sănătăţii populaţiei şi tot mai multe persoane sunt afectate de alergiile provocate de polenul de ambrozie. Atunci, informaţiile despre circulaţia polenului de ambrozie erau primite de cercetătorii timişoreni din Germania.

”România este printre puţinele ţări din UE care nu au un sistem de alarmare a populaţiei la apariţia valurilor de polen, în timp ce în vestul Europei ţările şi-au pus la punct acest sistem de alarmare la apariţia valurilor de polen, care au consecinţe asupra sănătăţii populaţiei. România nu are un astfel de site, care seamănă cu cele din meteorologie şi include un cod de culori galben-portocaliu-roşu”, a afirmat dr Virgil Păunescu.

Medicul cercetător spune că în funcţie de concentraţia valului de polen care se apropie, aceste site-uri de alarmare le permit pacienţilor cu alergii, de exemplu, la ambrozie, să vadă când se apropie valul de polen de zona în care locuiesc ei, când atinge maximul şi când trece, pentru a se putea pregăti.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel