Sari la conținut

Protest masiv într-un mare SPITAL din România. Angajații sunt revoltați după ce au primit o veste neașteptată

Foto: NATIONAL

Un număr de peste 300 de angajați ai Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani au participat, vineri dimineață, într-un protest spontan împotriva deciziei conducerii unității medicale privind reducerea sporurilor, informează agerpres.ro.

Această acțiune de protest are loc la scurt timp de la decizia conducerii spitalului de a reduce anumite sporuri, în vederea respectării prevederilor articolului 25 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Acest act normativ stabilește faptul că: “suma sporurilor, compensaţiilor, adaosurilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor, inclusiv cele pentru hrană şi vacanţă, acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator de credite nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază, a soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, soldelor de grad/salariilor gradului profesional deţinut, gradaţiilor şi a soldelor de comandă/salariilor de comandă, a indemnizaţiilor de încadrare şi a indemnizaţiilor lunare, după caz”.

Citeste si:

“Oamenii au primit această veste pe neaşteptate. Trebuiau avut discuţii preliminare cu fiecare secţie, ca oamenii să înţeleagă care este situaţia spitalului şi să o accepte. În aceste condiţii, nimeni nu este de acord ca dintr-o dată să i se taie veniturile la care cu toţii aveau aşteptări pentru plata traiului şi a vieţii zilnice”, a declarat liderul Sindicatului Sanitas, Lia Temciuc.

Foto: NATIONAL

Angajații solicită demisia managerului

Angajații unității spitalicești au solicitat demisia managerului Doina Caba, pe care o acuză de management defectuos.

“Am demisia pe masă. Cu cea mai mare satisfacţie am să o depun”, a spus, în faţa mulţimii, Doina Caba.

Președinta Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, a avut în cursul zilei de vineri o întâlnire cu personalul medical al Spitalului Județean Mavromati.

„Nu am militat niciodată şi nici nu o voi face pentru o scădere a veniturilor angajaţilor, indiferent de domeniul de activitate, dar nimeni nu poate încălca legea. Acordarea acestor sporuri trebuie făcută conform prevederilor Legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. În prezent, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani este unul dintre puţinele spitale din ţară care acordă aceste sporuri aproape de limita maximă. Ele nu vor fi eliminate, ci împreună partenerii de discuţii vor căuta soluţiile pentru a fi acordate într-un procent cât mai mare, dar fără a depăşi pragul impus de lege”, a declarat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, citată de Agerpres.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.