Sari la conținut

Psihiatrul Gabriel Diaconu: „E o chestiune de luni până când numărul infecțiilor cu COVID va reîncepe să crească”

În ultima perioadă se vorbește din ce în ce mai des despre varianta Delta, care se pare că are o rată de răspândire mult mai mare decât orice altă variantă la virusului SARS-CoV-2. Cadrele medicale din întreaga lume încearcă să explice cât mai bine efectele acestei noi tulpini, dar și importanța campaniei de vaccinare.

Cu acest prilej, Psihiatrul Gabriel Diaconu a explicat pe pagina sa de facebook despre ce înseamnă tulpina Delta a coronavirusului şi cât de periculoasă este, el intuind că se va ajunge ca vaccinarea anti-Covid să fie tot atât de periodică precum cea antigripală.

Înainte de toate, medicul ne explică modalitatea de clasificare a variantelor de către OMS.

„După schimbarea taxonomiei (clasificării) de către OMS, variantele virale au primit litere ale alfabetului grecesc, în locul denumirii lor ”geografice” care predispunea la diverse confuzii.
Se consideră că Alpha este prima variantă înregistrată, sursa Wuhan (China), și din care descind toate celelalte, evoluată ulterior în Beta, Gamma șamd. În prezent două tulpini sunt considerate de interes, mai exact Delta, respectiv Delta Plus.”
Cum este caracterezizată varianta Delta – Plus?

„Delta Plus este o linie separată de descendenţă din Delta, comună în privinţa caracteristicilor unor gene care sunt implicate în sinteza proteinei Spike cu varianta Beta, sau «mutaţia Kent» britanică. Drept urmare, este considerată de unii specialişti, la acest moment, drept o «super-variantă», atât privind infecţiozitatea, dar şi capacitatea de bypass a sistemului imun. Delta Plus ne îngrijorează foarte tare, medical”, scrie Gabriel Diaconu.

Totodată, medicul este de părere că în câteva luni numărul infecțiilor cu COVID va reîncepe să crească.

„E o chestiune de luni până când numărul infecțiilor cu COVID va reîncepe să crească. Termenul ”val” este impropriu atâta vreme cât vaccinarea continuă, și rămâne un stăvilar în calea conectomicii virale, i.e. distanței oarecare pe care trebuie să o parcurgă virusul între două gazde vulnerabile”, scrie Gabriel Diaconu.

Psihiatrul a comentat și datele cu privire la situaţia din Istrael, ţara campioană la vaccinare, dar care în ultimul timp a raportat o explozie de cazuri COVID-19 cu tulpina indiană.

„Observaţiile actuale, cel puţin cele din Israel, arată că infecţiile observate cu Delta la cei vaccinaţi sunt, cel mai probabil, cauzate de un viciu statistic, nicidecum de o predispoziţie a celor vaccinaţi de a contacta noua variantă. Pe de altă parte – ce-ar fi trebuit să reţinem deja, ca strategie de sănătate publică – e că ce e astăzi în Hanoi, mâine e în Buenos Aires. Şi cu transformările dureroase, durabile în ce priveşte circulaţia oamenilor pe mari distanţe (aeroportuar, feroviar, maritim, rutier etc.), plasa de siguranţă nu e perfectă”, mai scrie Gabriel Diaconu.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: