Sari la conținut

Cum facem să privim partea plină a paharului? Explicațiile psihologului

Peste tot auzi îndemnul: Privește partea plină a paharului! Este foarte adevărat însă cum să reușim să vedem această parte a vieții?

Realitatea este că suntem din ce în ce mai stresați, mai obosiți, mai fără chef de viață din lipsa timpului liber și a greutăților pe care le traversăm zilnic. Care este rolul gândirii pozitive în creșterea calității vieții și cum ajunge să deținem un astfel de mod de a gândi, ne-a spus Luminița Lișca, psihoterapeut la Clinica de fericire.

Practic, specialiștii susțin că noi, oamenii, avem puterea de a ne programa sau seta subconștientul de a transforma gândirea negativă în gândire pozitivă.

În primul rând trebuie foarte bine înțeles rolul acestei gândiri pozitive. Păi, spun specialiștii, este foarte simplu de înțeles. Atunci când alegi să vezi lucrurile bune din orice ți se întâmplă, sufletul tău se umple de speranță și voie bună. Mai mult, gândirea pozitivă te va face să descoperi noi modalități de a-ți atinge obiectivele de zi cu zi.

Emoțiile pozitive să le depășească pe cele negative

“Fericirea este mult mai ușor de atins atunci când pornești la drum în fiecare zi cu gânduri pozitive. Gândirea plină de speranță este construită de judecata noastră, de capacitatea noastră de a porni de la ideea că ne putem atinge obiectivele pe care ni le-am propus și că le vom atinge. Este suficient să facem mici modificări în modul în care privim întâmplările din viața noastră. Viața reală este o sumă de emoții pozitive ori negative. Ceea ce este cu adevărat important este ca emoțiile pozitive să le depășească pe cele negative”, ne-a explicat terapeutul.

Acesta a mai subliniat și faptul că această gândire pozitivă este un cumul de sentimente pozitive, care sunt vitale pentru starea noastră de bine, pentru bunăstarea noastră și contribuie nemijlocit la creșterea sănătății personale, la dezvoltarea abilităților intelectuale, sociale, psihologice și fizice.

“Bucuria, plăcerea, împlinirea, încântarea, veselia, uimirea, dorința, satisfacția, iubirea și fericirea sunt doar o parte din emoțiile pozitive care alcătuiesc gândirea pozitivă. Emoțiile pozitive deschid mintea, ne fac mai buni, ne ajută să gândim mai bine, ne ajută să ne dezvoltăm, să căpătăm mai multe abilități și să ne construim resurse noi care pun bazele unor emoții pozitive viitoare”, a continuat specialista. 

Trebuie să învățăm să construim sentimente pozitive

Luminița Lișca spune și că pentru a avea o viață liniștită, armonioasă trebuie să învățăm să construim sentimente pozitive, să descoperim lucruri noi care să ne facă să ne simțim mai bine.

“Este important să fim deschiși la dezvoltare personală, la învățare continuă, la acumulare de experiențe noi și la avea o gândire flexibilă. Să renunțăm la gândirea rigidă, dihotomică. Să aflăm cine suntem, ce ne dorim, care ne sunt nevoile, interesele, cum ar putea ca viața noastră să fie mai bună, mai sigură, mai împlinită. Gândirea pozitivă poate fi sporită prin a fi autentici, a ne da voie să strălucim și să ne arătăm adevărata fire. Dar și prin timpul dedicat prietenilor și mai ales familiei. Sau să facem acte de caritate și, foarte important, să devenim mai buni cu noi dar și cu cei din jurul nostru”, a mai spus psihologul.

Nu în ultimul rând, pentru a fi în armonie cu tine. Pentru a fi bine din punct de vedere emoțional, ar trebui să învățăm să fim recunoscători pentru ceea ce este bun în viața noastră! A voastră, a tuturor!

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel