Sari la conținut

Psiholog: Cum dormim în cuplu dezvăluie ce simțim pentru partener

Modul în care cuplurile dorm împreună dezvăluie ce simt partenerii unul pentru celălalt. Cel puțin așa susțin specialiștii.

De aceea, am vrut să aflăm de la Dorina Stamate, psiholog la Clinica de fericire (www.clinicadefericire.ro) cât mai multe amănunte despre iubire. Sau altfel spus, despre modul în care inconștientul ne dezvăluie sentimentele.

Cu siguranță și tu ai citit o mulțime de lucruri despre limbajul corpului, despre felul în care corpul nostru spune lucruri despre noi.

Iată câteva poziții pentru somn și ceea ce ne transmit ele:

  • Poziția în care amândoi partenerii dorm îmbrățișați față în față. În această poziție dorm cuplurile la începuturile relației sau în perioadele de pasiune intensă. Poate semnifica dorința partenerilor de a fi împreună tot timpul, inclusiv în somn. Însă, spune psihologul, este o poziție destul de chinuitoare dacă vrei să obții un somn odihnitor.
  • Poziția în care ambii parteneri dorm pe o parte, cu fața în aceeași direcție, îmbrățișați. Această poziție indică un sentiment de securitate reconfortantă. Este adoptată de cuplurile care sunt împreună de ceva vreme. Practic, este o poziție care transmite faptul că partenerii se iubesc, sunt apropiați și se simt confortabil. În timp, distanța dintre parteneri se poate mări, legătura emoțională păstrându-se prin atingerea unei părți a corpului – mână, genunchi, talpa piciorului.
  • Poziția în care partenerul stă pe spate și partenera pune capul pe pieptul sau umărul lui. Este o poziție care sugerează că ea este mai dispusă să-i facă pe plac.  Sau să privească lumea din perspectiva lui. Această poziţie reflectă un nivel ridicat de încredere şi un angajament puternic.
  • Poziția în care ambii parteneri dorm pe marginile patului, spate în spate, fără niciun contact. Înseamnă independență. Puteți începe noaptea împreună, îmbrățișați într-un fel și să ajungeți să vă îndepărtați în timpul somnului cu scopul de a obține un somn mai bun. Sunt cazuri în care această poziție poate să fie adoptată de la început, de cum vă băgați în pat. Ei, bine, atunci este posibil să indice existența unor tensiuni, a unor neînțelegeri. Sau  poate fi o durere sau o temere. Dar ar putea fi și fuga de obiceiuri enervante ale partenerului (sforăit, scrâșnit din dinți, spasme muscular în timpul somnului).
  • Dormitul în camere separate. Este o soluție practică pentru cuplurile care nu pot dormi liniștiți împreună. Nu înseamnă că relația de cuplu are probleme. Multe cupluri aleg să doarmă în acest mod pentru a se odihni bine și pentru a se asigura că vor fi funcționali peste zi.

Specialistul mai spune și că în situația în care cuplurile aleg să doarmă separat și acest lucru duce la transformarea lor în colegi de cameră, dacă descoperă că nu mai sunt intimi unul cu celălalt trebuie să ia măsuri. Mai exact, există un risc pentru viața de cuplu. Iar în situația în care deși încercați să rezolvați problemele și nu reușiți, nu ezitați să cereți un ajutor de la specialiști.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel