marți, august 16, 2022

 Vă invităm să citiți un articol dureros despre o boală cruntă care afectează femeia pe toate planurile. Mărturiile dureroase, dar totuși pline de speranță a pacientelor

Endometrioza afectează 1 din 10 femei la vârsta de fertilitate. Endometrioza este o boală complexă care implică mai multe specializări medicale, nu doar chirurgie, sau ginecologie. Pentru a putea fi tratată, enodometrioza necesită o echipă medicală complexă și multidisciplinară pentru a veni în sprijinul pacientei.

Te-ar mai interesa: O soție angajează amantă „cu facultate, fără copil...

Pe data de  29 iunie, cei mai buni doctori s-au reunit pentru a oferi o privire de ansamblu asupra unei boli care poate afecta o femeie, dar despre care se vorbește prea puțin: endometriza.

Cauzele endometriozei

Cauzele endometriozei sunt încă necunoscute. O teorie sugerează că în timpul menstruației, o parte din țesut trece prin trompele uterine în abdomen, un fel de „menstruație inversă”, unde se atașează și crește. O altă teorie sugerează că țesutul endometrial poate călători și se poate implanta prin sânge sau canale limfatice, similar modului în care celulele canceroase se răspândesc. O a treia teorie sugerează că celulele din orice locație se pot transforma în celule endometriale.

Te-ar mai interesa: Ce mai puternică rugăciune pe care trebuie să o ro...

În plus, se pare că anumite familii pot avea factori genetici predispozanți la boală.

Ce înseamnă un caz complex de endometrioză?

Prof. Dr. Elvira Brătilă, medic primar obstetrică ginecologie

„Un caz complex de endometrioză însemană cazuri în care endometrioza depășește localizarea ei în jurul organelor genitale, uter, ovare. Se localizează pe organele pelvine vecine, intestine, depășete zona pelvisului. Și aceste cazuri trebuiesc tratate la momentul oportun, cât se poate de corect și onest pentru pacient. Nu orice pacientă trebuie să ajungă la tratamentul chirurgicală, pentru că avem și tratament medicamentos”, a declarat prof. Dr. Elvira Brătila.

Te-ar mai interesa: Glaucom și ochi uscați: simptome. Legătura SURPRIN...

Complementaritarea soluțiilor terapeutice

„Într-o afecțiune complexă, este nevoie de o echipă complexă. Endometrioza nu este o boală simplă. Este o boală care plimbă pacientele mult timp înainte să fie diagnosticate. Din păcate, unele mai sunt operate cel puțin o dată sau de două ori înainte. Ajung într-un stadiu avansat a unei boli care cuprinde organelle genitale interne,  se extinde spre rect, chiar și alte organe precum rinichiul. Țesutul bolnav poate migra foarte departe în interiorul organelor. Este groaznic!”, a explicat domnul doctor Rubin Munteanu.

Te-ar mai interesa: Ești mereu furios, supărat, stresat? Calmează-ți n...

„Boala nu este doar în burtă! Boala însemnă și frică, suferință, dorința de a avea copii, frica de ați pierde soțul”.

Endometrioza este o provocare

Durerile cauzate de endometrioză se resimt doar în perioada menstruală?

„Durerea este una dintre cele mai frecvente simptome ale acestei boli! Durerea este înfiorătoare! Pe o scară de la 1 la 10, durerea este de 20. Pacientele ajung disperate în cabinet să solicite o nouă rețetă de analgezice pentru a calma durerea: de la antiinflamatoare, opioide cu effect mai slab, inclusiv perfuzii. Durerile sunt absolute îngrozitoare la menstre”, a menționat doamna doctor Gabriela Zugrav.

Te-ar mai interesa: Băutura care topește grăsimea în somn. Se bea obli...

Semne că ați putea avea endometrioză.

„În momentul în care s-a instalat durerea cronică pelvină care durează de mai bine de șase luni rezultatele tratamentelor sunt mult mai greu de obținut! Sunt paciente care au nevoie chiar și după tratamentul chirurgical de tratament care să le ajute să uite durerea! Creierul are  o plasticitate, iar această durere își pune amprenta asupra lui, astfel încât durerea poate să existe și în absența stimulului dureros! Este fix ca pacientul fantomă – este o durere de lungă durată”, a completat doamna doctor Dr. Elvira Brătila.

„Endometrioza ajunge să își pună amprenta asupra vieții sociale a unei femei. Sunt femei care își pierd serviciul, își pierd familia, devin frustrate datorită infertilității – dar nu ar trebui să fie așa! NU ESTE VINA LOR! Este un diagnostic pus tardiv, când boala este avansată. Sunt femei care suferă intervenții repetate”,  a explicat doamna doctor Elvira Brătilă.

 Psiholog Adela Băjan: boala afectează trup, minte, spirit

Pe lângă perspectiva medicală este importantă și perspectiva pacientelor.  Endometrioza poate afecta pe oricine, indifferent de vârstă sau statut. Medicul psiholog Adela Bejan și-a deschis sufletul și și-a povestit durerea prin care a trecut, dar și operațiile ratate.

„Boala ne afectează complet! Am suferit de endometrioză, iar acum mă simt foarte bine! Am un an și jumătate de la operație și în sfârșit pot spune că sunt bine și nu mai am dureri! Contează atât de mult ca operația să fie corect făcută și răul tăiat din rădăcină! Pentru că dacă „doar gâdilăm”, nu ajutăm! Poate că ne vom simți bine o lună, două, trei! Dar lucrurile vor veni către noi cu o putere mult mai mare decât poate a fost prima dată! Și poate că uneori e tăcută și avem impresia că poate am scăpat! Dar nu este așa! Boala este acolo și sapă! Iar durerile revin, revin cu o durere mult mai  mare decât am avut prima dată! E mult  mai răvășitor pentru simplul fapt că tu ai crezut că ai scăpat! Asta e cea mai mare durere.

Cum a ajuns boala să mă afecteze? Ei bine foarte rău! Ajunsesem să fac niște combinații de pastile, de stomacul meu striga „au, mă doare!”, dar era mai important să pot să merg! Era mai important să mă pot ridica în picioare! Atât de tare  doare! Sunt niște dureri care te țin la pat. Înafară că te doare burta, ai și stare de vomă, te simți amețită, te doare capul, ai o stare psihică foarte proastă. Ești un om care nu ești apt să zâmbești, să muncești, să vorbești cu lumea, să ieși în societate pur si simplu! Ai vrea să stai doar între cei patru pereți și să îți plângi de milă! Dar NU TREBUIE SĂ FACEM ASTA!

Trebuie să învățăm să căutăm ceea ce este cel mai bun pentru noi, să învățăm să mergem către un medic specialist care este cu adevărat profesionist! Spun acest lucru, deoarece am patru operații eșuate! Fetele care au endometrioză, NU VĂ DAȚI BĂTUTE!”

Endometrioza este un factor declanșator pentru depresie și anxietăți

„Din păcate, nu toate putem fi  foarte puternice! Fiecare om are caracterul lui – unele femei se lasă înfrânte din păcate, alte persoane – nu, ba chiar învață să lupte! Endometrioza duce la depresie. Iar depresia este dată în primul rând de durere și în al doilea rând de faptul că nu ești înțeleasă!

Durerea nu este înțeleasă de către cei din jur! NU te cred! Auzi „Și ce? Ești la menstră! Orice femeie are menstră!”,  a povestit psihologul Adela Bejan.

„Acum cu o echipă profesională, femeile au un sprijin – au un argument să explice de ce le doare! Și nu este ușor să te doară doar la menstruație! Nu este ușor să știi că în fiecare lună urmează o perioadă de calvar de câteva zile, poate o săptămână! Apare o stare de anxietate înainte de apariția menstruației! Și este normal să fie așa! Dacă apare lună de lună, pacienta ajunge să se confrunte cu durerea cronică pelvină care este și cea mai greu de tratat! La cancer – ai chimioterapie, radioterapie, se termină la un momet dat calvarul! Poate uneori pacienții trăiesc cu frica recidivei, cum trăiesc și femeile cu endometrioză! Din păcate, la unele femei cu endometrioză, calvarul nu se termină niciodată!”, a completat doamna doctor Elvira Brătilă.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private