duminică, aprilie 2, 2023

Valul al patrulea al pandemiei deja se resimte și în țara noastră, unde mai multe orașe încep să impună măsuri de restricție și să revină la carantinare, purtarea obligatorie a măștii de protecție, declarație pe propria răspundere pentru deplasarea într-un anumit interval orar. Cu această ocazie, Raed Arafat a explicat într-o intervenție la emisiunea Sinteza Zilei la ce măsuri de restricție se pot aștepta românii în perioada următoare.

Te-ar mai interesa: Darurile runelor pentru săptămâna 3-9 aprilie 2023...

„Noi avem în Hotărârea de Guvern unele praguri care sunt prestabilite, și asta că să ușureze luarea deciziilor de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. De exemplu, la Satu Mare a fost un număr de localități în care a crescut incidența semnificativ. Dar nu este suficient numai creșterea incidenței. Există un mecanism de calcul stabilit de INSP.

DSP face acest calcul, dacă trece de 60 de puncte, înseamnă că este propunere de carantinare. Se face propunere de carantinare către INSP care o avizează. Ulterior se discuta în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și dacă se menține în comitet carantinarea localităților, atunci se emite ordinul pentru carantinare.

Te-ar mai interesa: Aceste pastile curăță și detoxifică ficatul, elimi...

La acest moment avem șase localități în județul Satu Mare și o localitate în județul Sibiu care au fost carantinate prin această modalitate.

Până la carantinare, există alte măsuri. Există măsurile care se iau pe limitarea numărului persoanelor care participa la unele activități. Începe numărul să scadă, cu cât crește incidența. Poate interzicerea unor activități. Sau se permite participarea la ele cu condiția să prezinți certificatul verde.”

Te-ar mai interesa: Peste 200 de copii s-au vindecat de hapatita C cu ...

Șapte localități din județul Satu Mare au intrat de la miezul nopții în carantină pentru 14 zile. Rata de incidență a depășit acolo, deja, 6 cazuri la mia de locuitori. Carantina presupune noi restricții, inclusiv școală online pentru mii de elevi. Nunțile cu peste 1000 de invitați au fost cauza principală a răspândirii virusului.

„Incidența este, din păcate într-o continuă creștere. Aceste comune sunt grupate unele lângă altele, se va puta asigura intrarea și ieșirea. Patrulele de poliție, jandarmerie și poliție de frontieră vor fi prezente în zonă”, spune prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamas.

Te-ar mai interesa: Ai servit cina dar nu te-ai săturat? Nutriționiști...

Județul Satu Mare înregistrează cea mai mare rată de incidență din toată țara, peste 2 la mie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private