Sari la conținut

Raed Arafat ne spune la ce să ne așteptăm în valul patru al pandemiei. Numărul de îmbolnăviri va atinge noi cifre record! Estimările făcute și de Centrul European pentru Controlul Bolilor.

Deși cu toții am sperat la finalul pandemiei, iar măsurile de relaxare din această vară ne-au dat o speranță, realitatea este că suntem departe de acest moment. Raed Arafat, coordonatorul DSU, ne pregătește pentru valul al patrulea al pandemiei unde cifrele vor atinge din nou  noi recorduri.

„Eu pot spune că este posibil (n.r. depășirea a 10.000 de cazuri zilnic ), o să vedem. Avem de aceasta dată, totuși, un procent de persoane vaccinate și un procent de persoane trecute prin boală, avem 31% de vaccinați și mai avem cel puțin 15-20% care au trecut prin boală.

Putem să spunem că există oameni care chiar dacă se vor îmbolnăvi, nu vor veni la spital și nu vom avea același impact pe sectorul sanitar pe durată lungă. Față de valul trecut, avem arma (n.r. vaccinul), pe care nu o folosim”, a declarat Raed Arafat la Digi24.

Raed Arafat le recomandă persoanelor care manifestă simptome de COVID să nu meargă la muncă, să respecte regulile sanitare, să se testeze şi să ia legătura cu medicul de familie cât mai rapid, pentru a nu îngreuna acţiunile de combatere a răspândirii epidemiei.

„Vreau să subliniez câteva lucruri: mai mulţi pacienţi ajung târziu, nu vin când apar simptomele şi nu se testează când apar simptomele. Mai mult, în unele unităţi de primiri-urgenţe, după ce s-a făcut anamneza cu pacienţi pozitivi, au aflat că pacienţii care ştiu că sunt simptomatici de câteva zile şi nu s-au testat au mers la locul de muncă, fiind simptomatici. Acest lucru face foarte grea combaterea răspândirii pandemiei. Apelul nostru către populaţie: dacă eşti simptomatic, nu te duci la lucru, porţi masca tot timpul şi te testezi. Dacă eşti pozitiv, anunţi medicul şi intri în izolare şi dacă e nevoie, bineînţeles, ajungi să fi consultat, pentru că aplicarea tardivă a tratamentului poate să pună viaţa unei persoane în pericol. Aşa că nu este de glumit cu acest virus, cine poate fi pozitiv, cine are simptome să nu meargă la locul de muncă, să se testeze şi să ia legătura cu medicul lui de familie”, a declarat Raed Arafat.

Centrul European pentru Controlul Bolilor estimează că ratele de infectare cu coronavirus, de internare și de decese provocate de Covid se vor dubla în România, până la sfârșitul săptămânii viitoare.

Potrivit ECDC, în România, incidența va crește de la 81 de cazuri la 100 de mii de locuitori, cât este preconizată de instituția europeană pentru finalul acestei săptămâni, până la 165 de infectări la 100 de mii de locuitori, în săptămâna 13-19 septembrie. Totodată, mai transmit experții europeni, rata spitalizărilor se va apropia de 10, de la 4,5, până la finalul săptămânii viitoare, iar rata deceselor, raportată la un milion de locuitori, se va dubla (de la 15 la 33 de decese).

La sfârșitul săptămânii 35 (săptămâna care s-a încheiat duminică, 5 septembrie 2021), situația epidemiologică generală din Uniunea Europeană a fost caracterizată printr-o rată ridicată a cazurilor și deceselor. Se anticipează că numărul internărilor în spital și în secțiile de terapie intensivă să crească ușor, în mai multe state.

Numărul de infectări a început să scadă în rândul categoriei de vârstă 15-24 de ani, considerată a fi cea mai afectată din acest val. Singura grupă de vârstă cu tendință clară de creștere este cea a tinerilor sub 15 ani.

Pentru perioada următoare, ECDC prognozează tendințe de creștere a:

  • numărului de cazuri pentru mai multe state, printre care România, Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Suedia;
  • internărilor în spitale: în România, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Suedia;
  • deceselor: în România, Austria, Bulgaria, Croația, Estonia, Germania, Italia, Letonia, Lituania și Slovenia.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel