miercuri, mai 18, 2022

Pandemia a redus speranţa de viaţa în România – suntem pe penultimul loc în Uniunea Europeană, potrivit datelor Oficiului European de Statistică.

Raport Eurostat: Speranța de viață a românilor, tot mai mică

Speranţa de viaţă a românilor a ajuns la puţin peste 74 de ani, după cea a vecinilor bulgari, care trăiesc în medie 73 ani.


Estimările Eurostat pe baza datelor din 2020 arată că în majoritatea statelor membre a existat o scădere semnificativă a speranţei de viaţă. Printre ele se numără Spania – cu un an şi 6 luni, urmată de Bulgaria şi Polonia – un an şi 5 luni, apoi Lituania şi România – un an şi 4 luni, potrivit RRA.

Te-ar mai interesa: Cum ne protejăm de soare, vara? Persoanele care au...

Polonezii, de exemplu, depăşesc cu 8 ani vârsta la care îşi încheie activitatea profesională

La noi, bărbaţii trăiesc, în medie, doar 6 ani după ce ies la pensie. Ceilalţi europeni sunt ceva mai longevivi – polonezii, de exemplu, depăşesc cu 8 ani vârsta la care îşi încheie activitatea profesională, iar spaniolii cu 12 ani şi jumătate.

Comparând speranţa de viaţă din 2020 cu cea din 2019, aceasta a scăzut cu un an sau mai mult în nouă state membre – Belgia, Bulgaria, Cehia, Spania, Italia, Lituania, Polonia, România şi Slovenia, şi a crescut cu o valoare modestă de o lună în Danemarca şi Cipru.

Potrivit datelor, în medie, bărbaţii români trăiesc pâna la vârsta de 70 de ani, iar femeile până la 78 de ani.

Te-ar mai interesa: Parkinson: Noul tratament oferă speranță paciențil...

România și-a crescut semnificativ cheltuielile pentru sănătate în ultimii ani

În profilul de sănătate al ţării inclus în raport se menţionează că România şi-a crescut semnificativ cheltuielile pentru sănătate, dar rămâne a doua ţară din UE cu cele mai mici cheltuieli în acest domeniu, atât pe cap de locuitor, cât şi ca pondere în PIB.

România are niveluri ridicate de finanţare publică pentru asistenţa medicală în regim de internare şi ambulatoriu, dar costurile din buzunar sunt, de asemenea, ridicate, în special pentru medicamentele în ambulatoriu.

Te-ar mai interesa: Românii care se confruntă cu boli transmisibile, d...

Cu toate acestea, toate tratamentele şi serviciile pentru tratarea COVID-19 sunt furnizate gratuit, inclusiv medicamentele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private