Sari la conținut

RASCI susține nevoia de mai multă responsabilitate privind epidemia COVID-19

responsabilitate

Apela la responsabilitate: Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) atrage atenția asupra  faptului că unele comunicări privind consumul de anumite medicamente pot avea efecte nocive asupra populației.

„Din păcate, asistăm în ultima perioadă la un număr crescut al derapajelor din mediul informațional, cu un potențial negativ major asupra sănătății românilor, fie că vorbim despre propagarea fenomenului <fakenews>, fie că ne referim la diseminarea informațiilor care nu se bazează pe dovezi științifice. În contextul pandemic actual, care determină o stare de îngrijorare, teamă și panică în rândul populației, consumatorii și pacienții sunt expuși unor mesaje publice confuze și de cele mai multe ori nefondate, aceștia devenind preocupați de utilizarea unor medicamente sau administrând în exces anumite medicamente, fără a se sfătui cu medicul sau farmacistul, fără a citi informațiile din prospectul sau de pe ambalajul unui produs cu privire la utilizarea acestuia și fără a alege în baza dovezilor fundamentate ştiințific,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Citeste si:

ÎNDEMN LA RESPONSABILITATE

În contextul pandemic actual, utilizarea diferitelor medicamente sau produse cu  eliberare fără prescripție, trebuie să aibă o conduită corectă, care să aibe efecte pozitive asupra sănătății.

În această perioadă și nu numai, este important ca medicii specialiști să fie consultați cu privire la orice medicament este administrat și să nu ne administrăm singuri pe baza a ceea ce am auzit. Consumul iresponsabil de medicaminte și/sau suplimente poate provoca efecte nefaste asupra sănătății.

Asociația urmărește ȋn toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională inițiată și derulată de asociație „Despre sănătate, cu responsabilitate”. Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației. Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora.

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.