Sari la conținut

Răspândirea epidemiilor de gripă aviară creşte riscul unei pandemii umane

Răspândirea globală a gripei aviare şi a noilor tipuri de visuri ce circulă în prezent şi cauzează infecţii a atins un nivel fără precedent, ridicând riscul unei potenţiale transmiteri a acesteia în rândul oamenilor, potrivit specialiştilor în boli infecţioase, citaţi de Reuters.

În ultimele trei luni au fost raportate mai multe epidemii în fermele avicole şi stolurile păsărilor sălbatice de-a lungul Europei, Africii şi Asiei.

În timp ce multe dintre tipurile de virusuri reprezintă un risc minim faţă de sănătatea umană, numărul mare al diferitelor rădăcini şi prezenţa acestora în atât de multe părţi ale lumii în acelaşi timp creşte riscul mutaţiilor genetice.

”Aceasta este o schimbare fundamentală în istoria naturală a influenţei viruşilor”, a declarat Michael Osterhold, specialist în boli infecţioase la Universitatea din Minnesota, adăugând că răspândirea gripei aviare din punct de vedere geografic şi al numărului mare de tulpini este o situaţie fără precedent.

Oficiali ai sănătăţii mondiale sunt îngrijoraţi că una dintre aceste tulpini s-ar putea transmite la oameni, precum H5N1 la sfârşitul anilor 1990, ce a cauzat atunci sute de contaminări şi morţi, dar nu a dobândit abilitatea de a se deplasa uşor de la o persoana la alta.

Cea mai mare temere este că o tulpină mortală a gripei aviare s-ar putea modifica genetic într-o formă pandemică ce s-ar transmite cu uşurinţă între oameni, o formă nemaiîntâlnită până acum.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel