sâmbătă, iunie 25, 2022

Răzvan Cherecheș, renumit consilier în sănătate publică, actual profesor al Universității Babeș-Bolyai din Cluj, unde conduce departamentul de Sănătate Publică a ocupat pentru scurt timp postul de consilier onorific în cadrul Ministerului Sănătății.

Mandatul său a fost unul extrem de scurt, de doar cinci săptămâni, după care și-a prezentat demisia. Motivul care a stat la baza acestei decizii a fost derâderea cu care erau tratate propunerile sale, motiv pentru care Răzvan Cherecheș a ajuns la concluzia că Ministerul este format din „foarte mulți rechini cu diverse interese”, iar în Ministerul Sănătății „doar o treime dintre angajați sunt oameni competenți, care știu ce vorbesc.”

Te-ar mai interesa: Drama Mirelei Vaida. A trecut prin momente cumplit...

  • „Situația este complicată în minister. Am făcut mai multe propuneri, mi s-a spus că sunt bune, dar nu s-a materializat nimic. Am militat pentru testare în masă și pentru transparență totală. Încrederea oamenilor în sănătate și în alte domenii, dar acum ne referim la sănătate, e legată de transparență. Când eram elevi la școală și aveam emoții când aveai un test, ele dispăreau după ce ți se punea foaia în față, că știai sau nu. Incertitudinea ne stresa. Trebuie să știm și noi, populația, cu cine s-a văzut, de exemplu, ministrul, ce discuții s-au purtat.
  • Am militat să fie întâlniri pe orice fel de portal, pe o platformă, să fie o întâlnire zilnică între minister și presă. Ce facem, facem așa, așa și așa. A fost tragedia de la Balș. Eu aș fi făcut atunci, pe loc, o conferință în care să spunem ce măsuri se pot lua ca incendiul să nu se repete în altă parte. Și spunem cine e vinovat fiindcă suntem responsabili în fața comunității. În orice situație. Din cauza cui s-au făcut achizițiile x cu întârziere, alt exemplu. Sau funcționarul care a blocat plata către centrele de vaccinare. Cine e? Numește-l cu nume și prenume și spui că se aplică măsurile disciplinare. Noi nu arătăm cu degetul. De ce? Lumea are nevoie să știe cine e de vină, pentru ce e de vină și ce se întâmplă”, a declarat Cherecheș pentru G4Media.ro

Răzvan Cherecheș nu se sfiește să afirme că sistemul de sănătate „e populat de foarte mulți rechini cu diverse interese, iar aici e nevoie de un campion. Un campion, vă dau un exemplu, cum a fost Aurelia Cristea, care a dat acea lege împotriva fumatului. Datorită ei, rata fumatului a scăzut considerabil în țară, cu toate nemulțumirile, cu expluzarea din propriul partid. E nevoie la Sănătate de cineva care să împingă reforma fără se se oprească la politețuri și amabilități.”

Răzvan Cherecheș despre competențele funcționarilor care lucrează în cadrul Ministerului

„..e populat de o mulțime de indivizi cu abilități tehnice extrem de reduse. Cam o treime sunt oameni competenți care știu ce vorbesc, dar foarte mulți nu au abilități tehnice. Eu le-aș fi dat un test de utilizare a calculatorului, sincer. La fel și la cei din DSP. Dacă trebuie să lucreze în xl cu date securizate, ar avea probleme serioase. ”

Te-ar mai interesa: Degetele tale arată AȘA? Poate fi vorba de un simp...

Cum ar trebui realizată campania de testare în România?

„Numărul de teste nu crește, noi zburăm în întuneric. Suntem în punctul în care secțiile de terapie intensivă sunt pline, oamenii mor. Sunt județe care nu fac suficiente teste, funcționează la fel deși sunt pe roșu.

Dacă ai sub 300 de teste pe zi în județ tu ai rata de incidență cea mai apopiată de tine care are 300 de teste pe zi. Nu poate exista un județ verde înconjurat de județe roșii, nu există așa ceva. Și testarea. Trebuie teste gratuite pentru populație.

Te-ar mai interesa: Carmen Brumă: Foarte important! Carnea e prietena ...

Mi se pare obscen să plătești bani să afli că ești bolnav de o boală care îi poate afecta pe alții. Am mai propus, de asemenea, automatizarea anchetelor epidemiologice.

Avem în România Ui-Path, unicornul start-up-urilor românești care se ocupă cu automatizarea proceselor de acest fel. În locul unui funcționar care sună, poate suna un robot, cu localizare gps și tot restul. Încotro ne îndreptăm? Ce facem acum? În condițiile actuale eu aștept încălzirea vremii.

Te-ar mai interesa: Rețetă antistres. Profesorul Vlad Ciurea: Să facem...

Dacă se încălzește, ieșim din casă, stăm cu geamul deschis, crește și distanța dintre noi. În sezonul rece ne aglomerăm între noi în spații închise. Vremea caldă ne-ar putea salva”, este de părere Cherecheș.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private