vineri, aprilie 10, 2020

Colegiul Medicilor Stomatologi din România s-a autosezizat în urma tragediei petrecute la Pitești, când un băiețel de numai 4 ani a intrat în comă după ce i-a fost administrată anestezie generală, la un cabinet stomatologic din oraș care nu avea competența necesară de a efectua asemenea proceduri care implică anestezii totale.

Drept urmare, Colegiul Medicilor Stomatologi din România transmite prin intermediul unui comunicat remis presei că s-a autosesizat, în limita competențelor conferite de lege, fiind inițiată procedura disciplinară împotriva membrilor corpului profesional implicați în incident, ancheta urmând a fi făcută, cu imparțialitate, de către completul comisiei de disciplină învestit cu soluționarea cauzei.

Citește și: Medic american: ”Aciditatea este cauza tuturor bolilor.” Iată cum vă puteți alcaliniza organismul

Facem precizarea că, potrivit prevederilor legale, în cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România poate fi angajată exclusiv răspunderea disciplinară a membrilor săi, medicul stomatolog răspunzând disciplinar pentru nerespectarea legilor și regulamentelor profesiei de medic stomatolog, a Codului deontologic al medicului stomatolog, a regulilor de bună practică profesională, a Regulamentului de organizare și funcționare al Colegiului Medicilor Stomatologi din România, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale CMSR, precum și pentru orice fapte săvârșite în legătură cu profesia sau în afara acesteia, care sunt de natură să prejudicieze onoarea și prestigiul profesiei sau ale instituției CMSR. Subliniem că răspunderea disciplinară a medicului stomatolog nu exclude nici răspunderea civilă, penală, administrativă sau materială a acestuia.

Citește și: Ceaiul care curăță plămânii de toxine

Totodată, arătăm că în activitatea comisiilor de disciplină din cadrul Colegiului Medicilor Stomatologi din România nu intră analiza îndeplinirii condițiilor specifice angajării răspunderii civile, respectiv analiza cazurilor de malpraxis, nefiind competente funcțional să se pronunțe asupra acestora, pentru acestea competența atribuită legal revenind fie Comisiei de Monitorizare și Competență profesională pentru Cazurile de Malpraxis, care funcționează în cadrul Direcției de Sănătate Publică, în baza Ordinului Ministerului Sănătății Publice nr. 1343/2006, cu modificările și completările ulterioare (disponibil în Monitorul Oficial, Partea I nr. 970 din 05 decembrie 2006), fie instanței de judecată.

Citește și: S-a vindecat de COVID-19 la 107 ani. ”Nu ia medicamente și îi mulțumește lui Dumnezeu în fiecare zi”

În numele Colegiului Medicilor Stomatologi din România transmitem sincere condoleanțe familiei micului pacient care și-a pierdut viața în acest tragic incident, se mai arată în comunicat.