Sari la conținut

Recuperare medicală robotizată şi terapie interactivă, bilaterală, pentru pacienţii cu afecţiuni locomotorii

Recuperare medicală de top la Spitalul Militar. A fost achiziționată aparatură de ultimă generație. Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a achiziţionat aparate medicale de ultimă generaţie pentru secţiile de recuperare medicală, cele mai importante dintre acestea fiind Sistemul robotic de reeducare a mersului cu bandă rulantă şi de susţinere a greutăţii corporale, precum şi Sistemul integrat pentru terapia mâinii, braţelor, degetelor şi evaluarea tulburărilor de statică sau dinamică vertebrală, educarea psihomotricităţii.

Potrivit unei informări publicate pe site-ul unităţii medicale, ambele tehnologii medicale sunt dotate cu soft-uri IT care asigură parametrii motrici adecvaţi şi individualizaţi pentru derularea procedurilor medicale, contribuind la recuperarea rapidă şi eficientă a deficitelor.

„Sistemul robotic de reeducare a mersului cu bandă rulantă şi sistem dinamic de susţinere a greutăţii corporale este un exoschelet pentru mers cu acţionare electrică, controlată de un computer, cu rolul de a asista, pe o bandă rulantă, durata, amplitudinea şi eficienţa antrenamentului. Exoscheleţii pentru mers sunt prevăzuţi cu un dispozitiv de acţionare pentru articulaţia şoldului şi unul pentru articulaţia genunchiului. Acesta susţine deplasarea prin mers, cu ghidarea picioarelor pacientului pe baza unui tipar fiziologic al mersului, cu posibilitatea de a opta pentru nivelul de susţinere al greutăţii corpului. El îmbină avantajele ortezelor robotizate cu metode avansate de feed-back prin intermediul aplicaţiilor realităţii virtuale”, arată sursa citată.

Potrivit specialiştilor de la Spitalul Militar, recuperarea neuromotorie de succes trebuie să respecte anumite principii: să fie o recuperare funcţională, mişcările să fie iniţiate de pacient, exersarea intensă cu număr mare de repetiţii şi engrame motorii, motivaţia pacientului pentru execuţia actului motor.

Unul din principalele obiective ale recuperării neurologice este redobândirea abilităţii de mişcare ale pacienţilor care au suferit accidente vasculare cerebrale (hemiplegii, hemipareze), traumatisme vertebro-medulare, traumatisme cranio-cerebrale, endoproteze, boli degenerative al articulaţiei picioarelor, atrofie musculară, scleroza multiplă, paralizie cerebrală, Boala Parkinson, Boala Lyme (borelioză), slăbiciune musculară post imobilizare etc.

„Cele mai importante beneficii se obţin atunci când terapia robotizată este asociată cu terapie clasică de recuperare alături de medicaţia recomandată. Parcurgerea unui proces de recuperare cu sistemul robotic de reeducare a mersului cu bandă rulantă şi sistem dinamic de susţinere a greutăţii corporale are efecte de îmbunătăţire a independenţei mersului, tonusului muscular, vitezei de mers, mobilităţii şi spasticităţii, toate acestea având ca obiectiv creşterea calităţii vieţii”, afirmă aceeaşi sursă.

Totodată, sistemul integrat pentru terapia mâinii, braţelor, degetelor şi evaluarea tulburărilor de statică sau dinamică vertebrală, educarea psihomotricităţii oferă o mare varietate de opţiuni de terapie interactivă, bilaterală pentru pacienţii cu afecţiuni locomotorii, cauzate de deficienţe neurologice şi ortopedice ale extremităţilor superioare şi inferioare, caz în care progresul terapiei este înregistrat şi se poate urmări de către terapeut.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel