Sari la conținut

Recuperarea după nașterea naturală versus cezariană. Principalele diferențe

Nașterea naturală versus cezariană. Fiecare femeie, fiecare sarcină și fiecare naștere sunt diferite. Atât de diferite, încât nimic nu poate fi anticipat cu precizie. Organismul – chiar dacă nu mai este un necunoscut pentru știință, pentru medicină, este capabil să ne surprindă.

La fel și în cazul recuperării după naștere, fie că este naturală sau prin operație cezariană. În teorie, recuperarea după cezariană este mai grea decât cea după nașterea naturală. Dar sunt și organisme cu o uluitoare capacitate de refacere. Dr. Andreas Vythoulkas a explicat, în materialul următor, care sunt principalele diferențe între nașterea naturală și cezariană, în ceea ce privește recuperarea.

Nașterea naturală versus cezariană. Recuperarea după cezariană

După nașterea prin operație cezariană principala îngrijorare o reprezintă riscul de infecții și formarea de cheaguri de sânge. Posibilele complicații (cauzate de anestezie) sunt reprezentate de migrenă, amețeli, greață și vărsături care durează în general cel mult 48 de ore. De asemenea, până când sistemul digestiv va reveni la normal, proaspăta mămică se poate confrunta cu balonare și constipație, aceasta din urmă fiind tot efectul medicației sedative administrate. Durerea de la nivelul abdomenului, în zona în care a fost făcută incizia, necesită administrarea de analgezice până la completa vindecare, lucru care are loc în maxim două luni.

Timp de 6-8 săptămâni și cicatricea va crea un disconfort, mâncărimile de la nivelul acesteia și senzația de arsură fiind prezente. Unei femei care a născut prin operație cezariană îi vor fi necesare aproximativ zece săptămâni până își va putea relua activitățile fizice obișnuite. La început, este posibil să nici nu poată ridica bebelușul în brațe, ceea ce pentru proaspăta mamă poate fi destul de frustrant, așa cum frustrant poate fi și faptul că nu poate fi 100% din primele clipe alături de bebe, tocmai din pricina anesteziei parțiale sau totale.

Recuperarea după nașterea naturală

Așa cum afirmam, în teorie recuperarea după nașterea naturală este mai rapidă și mai ușoară. Dar are și ea particularitățile sale. De exemplu, încă o săptămână după ce ai devenit mămică vei mai simți contracții uterine, însă, desigur, nu la intensitatea celor de la naștere. Dacă în timpul nașterii s-a impus efectuarea epiziotomiei, cu o îngrijire și igienă corectă aceasta se va cicatriza în aproximativ două săptămâni. De asemenea, existența epiziotomiei va face să dureze ceva mai mult până când se va putea relua activitatea sexuală.
Vulva, perineul și pereții vaginali – care au fost foarte solicitați în timpul nașterii normale – își vor reveni destul de rapid și se vor reface într-o perioadă scurtă, de numai câteva zile.
Creșterea în dimensiune și greutate a uterului pe parcursul sarcinii va avea ca și consecință împingerea în jos a vezicii urinare.

În plus, mușchii și ligamentele care susțin organele reproducătoare și digestive vor fi mai slăbite după naștere, influențate de hormonul numit relaxină, motiv pentru care sunt posibile scurgeri urinare. În urma nașterilor stresante, este posibil ca unele femei să se confrunte mai multă vreme cu incontinență urinară. Însă mușchii în general își redobândesc tonusul și lucrurile revin la normal. Avantajul major al unei femei care naște natural este că poate petrece timp cu bebelușul, aproape pe deplin funcțională, încă din primele clipe de viață ale acestuia. Este, de asemenea, cunoscut faptul că femeile care au născut natural pot să alăpteze mai repede decât o pot face femeile care au născut prin operație cezariană.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel