Sari la conținut

Reducerea factorilor de risc pentru sănătate, o provocare generală. Cum pot scăpa oamenii de dependențe

În Bulgaria, la Sofia, a avut loc Conferința Internațională Media „Știința de abilitare: Regândirea faptelor privind comportamentele dăunătoare pentru reziliența în materie de sănătate”. Aici, au fost prezenți specialiști din mai multe țări și din mai multe domenii, printre care se numără Manuela Grazina, profesor universitar din Portugalia, Reuven Zicmlichmn, profesor universitar din Israel, sau Eszter Halmy, președintele Societății ungare de studiu a obezității.

Conferința din Bulgaria a avut loc pe 30 mai 2023 și a fost organizată pe patru panel-uri. Primul a fost despre dietă nesănătoasă și abordări pentru a reduce riscurile pentru sănătate și despre cum se poate face față obezității. Al doilea panel a reunit mai mulți specialiști ce au discutat despre fumat și abordări pentru renunțare la fumat și pentru reducerea efectelor nocive ale fumatului, relația cu dependența. În cel de-al treilea panel s-a discutat despre abuzul de alcool și abordări pentru reducerea efectelor novice, consumul iresponsabil de băuturi alcoolice. În ultimul panel s-a făcut referire la utilizarea excesivă a dispozitivelor digitale și despre cum să îmbunătățim sănătatea mintală într-o eră digitală.

Dependența, problema secolului XXI

Dependența reprezintă una dintre cele mai serioase probleme ale omului secolului XXI. Aceasta este definită de cele mai multe ori ca fiind o incapacitate psihologică și fizică de a opri consumul anumitor substanțe sau de a renunța la anumite activități. Pentru a face față dependențelor de zi de zi, o persoană are nevoie de ajutor de la toți oamenii din jur.

Astfel, o regândire a faptelor și comportamentelor dăunătoare pentru reziliența în sănătate este extrem de importantă.

Profesorul Borislav Georgiev, șeful Departamentului de Cardiologie, Spitalul Național de Cardiologie din Bulgaria, a transmis faptul că aceste dependențe sunt „pandemiile ascunse”. Factorii de risc ucid 7 din 10 oameni în întreaga lume.

Profesorul Borislav Georgiev, șeful Departamentului de Cardiologie, Spitalul Național de Cardiologie din Bulgaria

Gradul de sănătate din România este de 40,82% -49,52%, ceea ce clasează statul pe la mijlocul clasamentului în topul celor mai sănătoase țări din lume. Cu un nivel mai mare al sănătății se numără state precum Statele Unite ale Americii, Australia, Franța. La coada clasamentului, în ceea ce privește sănătatea, se află majoritatea statelor de pe continentul african, însă cu preponderență cele din partea centrală.

Boris Georgiev a spus că principalii factori de risc sunt fumatul de tutun și canabis atât la adulți, cât și în rândul adolescenților, consumul de alcool la adulți, dar și la copii de la vârste din ce în ce mai fragile, alimentația și poluarea aerului.

Reducerea factorilor de risc, o provocare majoră

Reducerea prevalenței ridicate a factorilor de risc comportamentali reprezintă o provocare majoră. În ciuda faptului că se văd câteva schimbări în ceea ce privește consumul de alcool, rata fumatului în rândului adulților este din ce în ce mai ridicată, iar 36,4% sunt persoanele de sex masculin. De asemenea, fumatul în rândul adolescenților este din ce în ce mai frecvent.

Se estimează că aproxiamtiv 51% din totalul deceselor din Bulgaria s-au produs din cauza factorilor de risc comportamentali. În Uniunea Europeană, acest nivel este de 39%. Regimul alimentar, inclusiv consumul redus de fructe și legume din UE, a avut un efect major asupra deceselor din Uniunea Europeană.

Consumul de tutun, inclusiv consumul direct și fumatul pasiv, a contribuit la un procent de 21% din totalul deceselor. Reducerea riscurilor, conform profesorului Reuven Zimlichman, va salva milioane de vieți.

Știința trebuie să facă față din viața oamenilor

Când se vorbește despre riscuri, în principal ar trebui ca oamenii de ștință să prezinte oamenilor toate cercetările. Integrarea științei în practica medicală în ceea ce privește deciziile care vizează sănătatea este extrem de importantă, indiferent că se vorbește despre despre nutriție sau dependențe de diferite tipuri.

Manuela Grazina este profesor la Facultatea de Medicină în cadrul Universității din Coimbra, cercetător la Centrul de Neuroștiințe și Biologie Celulară și director al Laboratorului de Biomoedicină Mitocondrială și Teranostică.

Manuela Grazina, profesor la Facultatea de Medicină în cadrul Universității din Coimbra

Aceasta a spus că în fiecare zi este produsă extrem de multă știință, însă doar la o parte au oamenii acces. În ceea ce privește factorii de risc trebuie să se vorbească despre echitate, în detrimentul egalității, deoarece echitatea reprezintă o soluție pentru abordarea sistemelor dezechilibrate,  soluție ce trebuie adaptată în funcție de fiecare persoană întrucât organismele sunt diferite și, automat, și reacțiile sunt diferite. Această acțiune duce la repararea sistemelor.

În general, când se vorbește despre dependențe și factori de risc, se vorbește și despre variabilitate și vulnerabilitate genetică, deoarece aceastea influențează metabolismul. Efectul cel mai mare asupra organismului nu îl are mâncarea, în cazul obezității, ci comportamentul individului și rezultatul pe care acesta îl transmite în creier. Sistemul limbic, ce face parte din sistemul nervos al creierului, este răspunsul comportamental și emoțional atunci când emoțiile, memoriile și impulsurile răspund la stres, frică și pericol, ce cauzează de cele mai multe ori dependența.

„Dacă facem o schimbare și alegem un produs netoxic, persoana va fi mai sănătoasă și se va simți mai bine. Dacă persoana se simte mai bine, sistemul de recompensă va produce mai multe substanțe neurochimice legate de starea de bine, iar persoana va fi mai motivată. Satisfacția poate ajunge la un asemenea nivel încât ea se gândește: ”Nu am nevoie de asta pentru că am deja substanțele mele neurochimice pe care le folosesc în modul corect””, a spus Manuela Grazina.

Datele disponibile arată faptul că astfel de opțiuni sunt mult mai puțin toxice și periculoase pentru sănătate.

Exercițiile, opt ore de somn, o nutriție sănătoasă și circuitul recompenselor pot avea un efect benefic în cazul dependențelor și în prevenirea acestora.

„Avem combinația perfectă pentru ca persoana să renunțe la fumat și să se adapteze la un obicei mai sănătos”, a completat aceasta.

Depedența, conform specialiștilor, reprezintă o boală și nu o alegere, mai ales că acestea se pot transmite genetic, însă fiecare persoană reacționează diferit.

Se pot lăsa oamenii de fumat?

În ceea ce privește fumatul se remarcă o creștere a ratelor zilnice în rândul adulților. Cei mai mulți dintre aceștia se duc la doctor atunci când au probleme, însă 49% dintre ei continuă cu această dependență chiar dacă și-au aflat diagnosticul, conform profesorului Reuven Zimlichman.

Reuven Zimlichman, șeful Departamentului de Medicină și al Institutului de Hipertensiune de la Centrul Medical Wolfson, Israel

Reuven Zimlichman este șeful Departamentului de Medicină și al Institutului de Hipertensiune de la Centrul Medical Wolfson, Israel. De asemenea, acesta ocupă funcția de director al Institutului Brunner pentru Cercetare Cardiovasculară de la Universitatea din Tel Aviv.

Acesta a spus că este extrem de greu să se renunțe la fumat, mai ales că este vorba de dependență. Deși mulți nu se pot lăsa, aceștia pot folosi alternative, care sunt mai puțin nocive.

„Dacă reușești să creezi ceva cu un prejudiciu minim, dar care este foarte mult asemănătoar cu țigările convenționale, vei reuși. Și acestea sunt eforturile diferitelor companii și diverselor studii, cercetări, etc, pentru a crea ceva care va avea mai mult succes și va salva vieți. Deci acesta ar trebui să fie principiul. Și acum mai nou multe alte țări încep să examineze și să evalueze consecințele, există multe instituie comitete, comitete speciale, pentru a evalua și a recomanda ce trebuie făcut în viitor. Așa că sperăm să avem succes în acest domeniu”, a declarat profesorul.

„Știu că există companii care fac un astfel de efort, în primul rând pentru a avea produse care să fie mai puțin periculoase pentru că mulți ani în urmă nu știam că ar fi atât de rău pentru sănătate. Acum, știința arată ce este periculos și ce dăunează corpului, sănătății. În prezent, există companii care investesc enorm în cercetare pentru asigurarea sănătății publice. Totodată, acestea realizează studii fundamentate în baza cărora își schimbă opțiunile pentru a propune  produse și servicii mai puțin periculoase. Ca să dau un exemplu aș menționa domeniul medical. Acel moment a venit deja”, a transmis Manuela Grazina.

De asemenea, acesta a transmis în cadrul conferinței că există acest trend de reducere a fumatului. Suedia este în momentul actual țara în care se fumează cel mai puțin din Europa. Totodată, Finlanda urmează același trend, cu toate că nu este în Uniunea Europeană. Acesta a făcut o comparație între Suedia și Ungaria, întrucât ambele state sunt în blocul comunitar european. Acesta a spus că diferă extrem de mult felul de a gândi al oamenilor din țările respective.

„Aceasta ( nr. Suedia) este singura țară din Europa care este aproape de această definiție, definiția celor care nu folosesc fum este procentual mai puțin de 5% din totalul fumătorilor din țară. Asta definește această țară ca fiind o țară fără fumători tradiționali. Suedia a ajuns în urmă cu cinci luni, ei au publicat datele, cred că la 22 noiembrie au ajuns la 5,6%”, a spus Reuven Zimlichman.

Rata aceasta în Europa este de 30-35% și în unele cazuri chiar 40%.

„În Suedia, în urmă cu 40 de ani, era procentul ajuns la 40. Iar de la introducerea produselor de tip snus, acestea au scăzut treptat. Acum este de 5%. Aceasta este o realizare extraordinară”, a continuat profesorul.

Unde trebuie să se ia măsuri?

Acesta a spus că o vină o au și guvernele deoarece nu cooperează. Există idei fixe ale oamenilor, medicii care insistă să se oprească din fumat. Se remarcă, însă, o diferență între reducerea riscurilor și renunțarea totală la fumat.

„Renunțarea la rău este cea mai bună soluție. Nu mai fumați, nu mai beți alcool, nu mai consumați droguri. Dar până acum nu am reușit acest lucru. Așadar, trebuie să facem un compromis și să reducem daunele”, a transmis profesorul.

Întrebat despre tutunul încălzit și cel ars, din punctul de vedere al sănătății, acesta a spus că principala problemă legată de fumatul unei țigări este chiar procesul de ardere:  „În timpul procesului de ardere, o mulțime de aproximativ 6000 – 7000 de substanțe toxice se creează, iar multe dintre ele sunt cancerigene. Așadar, scopul întregii abordări a multor cercetători și companii este să elimine procesul de ardere. Eliminând acest lucru, se anulează fumul, automat și substanțele chimice și carcinogene”.

Totuși, pentru a se reuși acest lucru, profesorul a spus că fumătorii trebuie convinși să treacă la utilizarea unui dispozitiv mai puțin nociv, ce este creat similar cu țăgările.

„În dependența de țigară, de fumat există mai multe componente. Nicotina este o componentă majoră. Dar estimarea mea este că aproximativ 75% până la 80% din motivul dependenței de țigări sunt componentele sociale, există componente obișnuite. Trebuie să ții ceva în mâini în timp ce vorbești, în timp ce gândești, în timp ce ai o interacțiune socială și mai sunt și efectele nicotinei, desigur”, a continuat acesta.

Zimlichman a transmis faptul că această depdență poate duce la accidente cardiovasculare, însă înainte de acestea duce la artroză.

„Dacă nu fumezi, nu vei mai suferi cel mai probabil de BPOC, va exista mai puțin cancer pulmonar, vor exista mai puține boli vasculare. Bolile vasculare includ inima, creierul și extremitățile din organism. Toate acestea vor fi minimizate semnificativ, nu la zero. Dar dacă vă uitați la datele IQOS, de exemplu, căldura și nu arderea oferită de dispozitiv, aveți aproximativ cinci până la opt, poate 10% din majoritatea substanțelor toxice create în timpul folosirii dispozitivului fără fum. cantitatea de substanțe dintr-o țigară normală echivalează cu 20 de consumabile ale dispozitivului, ceea ce reduce riscurile, este foarte, foarte impresionant”, a concluzionat profesorul.

 

În caz particular, Bulgaria alocă 1% din accizele la produsele din tutun și alcool pentru a finanța programele naționale de prevenire primară. Programul național de prevenire a bolilor cronice netransmisibile arată, de asemenea, necesitatea de a reduce factorii de risc, însă impactul acțiunilor concrete este mixt. S-au înregistrat puține progrese în ceea ce privește reducerea ratelor de fumat, în parte din cauza aplicării slabe a legislației în domeniul sănătății și a lipsei campaniilor de informare.

Punerea în aplicare a prevenției primare și a activităților de promovare a sănătății este relativ slabă, conform datelor care prezintă gradul de mortalitate ridicat. Totuși, aceasta poate fi prevenită dacă măsurile se vor lua la timp. Orice acțiune, orice campanie contează întrucât poate salva miliaone de oameni, mai ales că mulți dintre ei nu au acces la îngrijiri medicale, ce reprezintă o provocare destul de mare. Din populație, o proporție de 14% este acoperită.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel