Sari la conținut

Refugiații vor avea „acces neîngrădit” la sănătate. Dr. Tiberius-Marius Brădățan: „Trebuie să avem în vedere includerea lor în programe naționale de sănătate”

Refugiații vor avea „acces neîngrădit” la sănătate. Dr. Tiberius-Marius Brădățan: „Trebuie să avem în vedere includerea lor în programe naționale de sănătate”.

Joi, 24 martie, în cadrul unei conferințe de presă de la Institutul ”Marius Nasta” din Capitală, organizată în contextul Zilei Mondiale a Tuberculozei, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Tiberius-Marius Brădățan, a declarat că „refugiații vor avea posibilitatea de a se tratat în România simialr cu pacientul român”.

În acest sens urmează să devină funcțional un nou grup de lucru, în zilele următoare, care să anticipeze ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare și care ar fi impactul asupra sănătății publice din România în contextul războiului din Ucraina și a valului de refugiați ucraineni care trec granițele țării noastre, având în vedere că Ucraina este una dintre țările cu o incidență crescută a tuberculozei.

Refugiații vor avea „acces neîngrădit” la sănătate

„În această perioadă, pe lângă pandemia care ne macină pe toți și care, iată, intră în al treilea an practic, avem și o problemă geo-politică, geo-strategică care înseamnă războiul de la granița de Nord a României, din Ucraina, țară unde este o rată de incidență a bolii crescută.

Și în acest context, la nivelul Ministerului Sănătății și în coordonarea Cancelariei premierului, se organizează un Grup de lucru pentru a putea asigura toate condițiile necesare refugiaților care provin din această zonă.

Pe partea de sănătate, Grupul de lucru are ca scop tocmai să prevadă ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare, care ar fi impactul asupra sănătății publice din România și să venim cu propuneri de soluții, inclusiv financiare.

Dr. Tiberius-Marius Brădățan: „Trebuie să avem în vedere includerea lor în programe naționale de sănătate”

(…) Ministerul Sănătății a decis să acorde refugiaților posibilitatea de a se trata în România similar cu un pacient român, adică accesul la sănătate este neîngrădit pentru refugiați. În acest context ne gândim că o parte dintre ei vor dori să obțină azilul în România, să rămână permanent pe teritoriul României și pentru aceștia trebuie să avem în vedere includerea în programe naționale de sănătate asigurarea tratamentului pe termen lung.

De aceea, alături de Comisia Europeană, identificăm și resursa de finanțare. În același timp, în cadrul  Grupului de lucru, care își va începe funcționarea zilele acestea, vrem să vedem cum putem face în așa fel încât impactul asupra cetățenilor proveniți din zona de conflict să fie cât mai mic, dar să nu uităm cât de important este să asigurăm accesul la sănătate și la toate procedurile moderne de tratament în primul rând cetățenilor români.

Este un efort pe care statul român îl face, este un efort asumat și ne dorim ca toate aceste eforturi sa se vadă și în starea de bine a sănătății a populației care trăiește pe teritoriul României”, a declarat Tiberius-Marius Brădățan.

Elaborarea Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei pentru anii 2022-2030, ca parte a Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2030

Oficialul a mai precizat că în acest moment se are în vedere elaborarea Strategiei Naționale de Control al Tuberculozei pentru anii 2022-2030, ca parte a Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2030.

Prin intermediul acestei strategii, se are în vedere reducerea tuberculozei în România, după cum a explicat secretarul de stat.

Tuberculoza este, așa cum știm cu toții, considerată o boală a zonelor sărace, a zonelor care nu sunt bine acoperite de tratament și de o prevenție corespunzătoare. Însă, la fel de bine știm, tuberculoza a început să își arate colții și în alte părți ale lumii, nu numai în cele care sunt considerate mai puțin dezvoltate.

La nivelul statului român există un Program Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei care este menit să ne scoată din această poziție dezonorantă de codașa Europei în ceea ce privește prevenirea și tratamentul acestei boli.

Vă asigurăm că în continuare partea de finanțare a acestui program este bine gândită. Ne preocupă și elaborăm în acest moment Strategia Națională de Control al Tuberculozei pentru anii 2022-2030, strategie care este parte a Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2030. Ne dorim ca să reducem acest flagel care în continuare persistă pe teritoriul României”, a subliniat secretarul de stat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.