Sari la conținut

Reguli de prim ajutor în caz de arsuri: cum să acționezi rapid și eficient

arsuri prim ajutor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prim ajutor in caz de arsuri

Reguli de prim ajutor în caz de arsuri. Arsurile pot apărea în diverse situații, de la expunerea prelungită la soare până la contactul cu substanțe chimice periculoase.

Este esențial să cunoaștem regulile de prim ajutor pentru a gestiona corect și eficient aceste situații. Respectarea acestor reguli de prim ajutor poate face diferența în gestionarea eficientă a arsurilor.

Trebuie să știm să răspundem rapid și să căutăm asistență medicală în cazurile severe. Cunoașterea acestor pași simple poate salva vieți și reduce impactul pe termen lung al arsurilor.

Reguli de prim ajutor în caz de arsuri

1. Evaluați severitatea arsurii

Înainte de a interveni, evaluați gradul de severitate al arsurii. Aceasta poate fi de prim, secund sau terț grad, în funcție de adâncimea și extinderea leziunilor.

2. Izolați zona afectată

Evitați să atingeți sau să permiteți altor persoane să atingă zona arsă. Izoleazăți imediat victima de sursa de căldură sau substanța care a cauzat arsura.

3. Răcirea rapidă cu apă rece

Aplicați apă rece (nu gheață!) asupra zonei afectate timp de cel puțin 10-20 de minute. Răcirea rapidă ajută la reducerea inflamației și previne extinderea arsurii.

4. Nu utilizați remedii casnice dubioase

Evitați utilizarea unguentelor, pastelor de dinți sau altor remedii casnice care pot agrava situația. Aplicați doar apă rece și solicitați asistență medicală, dacă este necesar.

Când să ceri ajutor specializat

5. Acoperiți arsura cu o pânză curată

După răcirea inițială, acoperiți arsura cu o pânză curată, pentru a preveni infecțiile. Nu folosiți bumbac, deoarece poate adera la rănirea arsurii.

6. Consulți asistență medicală

Dacă arsura este extinsă sau de grad înalt, căutați imediat asistență medicală. Arsuri severe pot necesita tratament specializat pentru vindecare corectă și prevenirea complicațiilor.

7. Monitorizați semnele vitale

În cazul arsurilor severe, monitorizați constant semnele vitale ale victimei, cum ar fi respirația și pulsul. Apelați serviciile de urgență dacă aceste semne devin alarmante.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel