Momentul în care luaţi masa ar trebui să fie sfânt în ceea ce priveşte timpul alocat: în medie 20 de minute pentru fiecare dintre cele trei mese principale ale zilei. Uitaţi, aşadar, de televizor, vorbit la telefon sau lucrul la computer în timpul mesei, pentru a avea parte de o digestie optimă a alimentelor.
O treime din stomac să rămână neocupat
„Timpul alocat meselor trebuie să fie unul plăcut, însoţit de relaxare psihică, eventual în compania unor persoane dragi cu care să purtaţi o conversaţie plăcută. Mestecaţi bine, fără să vă grăbiţi. Ridicaţi-vă de la masă cu senzaţia că aţi mai fi putut mânca ceva, şi nu cu stomacul supraîncărcat. Stomacul trebuie să rămână cu o treime neocupat pentru a putea digera alimentele mai uşor”, acesta este sfatul Stefan Ionut, nutriţionist în campania Maggi „Pentru o viaţă echilibrată”.
Aveţi grijă ca micul dejun să fie unul consistent, pentru că asta vă oferă energie în prima parte a zilei şi vă ajută să nu vă îngrăşaţi.
„Pentru a avea controlul asupra porţiilor, rearanjaţi alimentele în farfurie: plasaţi legumele, cartofii, orezul sau pastele în mijlocul farfuriei şi puneţi o porţie mai mică de carne sau peşte pe margine. De exemplu, puteţi crea un meniu pe bază de grâu, împreună cu o varietate de legume, precum cartofi, broccoli şi ardei, alături de 100 de grame de peşte. Le puteţi mânca alături de un iaurt cu conţinut redus de grăsimi”, recomandă nutriţionistul Stefan Ionut..
- În funcţie de tipul de alimente consumate între mesele principale, trebuie să existe o pauză de 3-4 ore în care se pot lua gustările. Acest interval este necesar pentru o digestie optimă a alimentelor ingerate.
- De asemenea, este indicat ca ultima masă a zilei să fie cu cel puţin 2-3 ore înainte de a merge la culcare.
Ce şi cât să mâncaţi la cină sau la prânz
- Pentru a avea o masă bogată în nutrienţi, stabiliţi-vă o cantitate precisă din categoriile principale pentru fiecare masă a zilei.
Spre exemplu, cantităţile de alimente recomandate pentru prânz sau cină sunt: 150-200 g de legume; 150-200 g de cartofi/paste sau orez; 120-150 g de salată; 100-150 g de carne de vită sau produse din acest tip de carne; 150-200 g de peşte.