Sari la conținut

Remedii naturiste esențiale care pot trata zeci de boli. Ce nu trebuie să îți lipsească din casă?

remedii naturiste esențiale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
remedii naturale

Majoritatea persoanelor au în propria locuință medicamente de urgență, indicate pentru o multitudine de afecțiuni. În același sens, există remedii naturiste esențiale ce nu trebuie să lipsească, dacă îți îți dorești o alternativă 100% naturală pentru urgențele medicale și afecțiunile comune. 

Aceste plante miraculoase sunt recomandate de academicianul și fitoterapeutul Ovidiu Bojor, renumit pentru tratarea afecțiunilor prin metode naturale și la îndemână. Dacă vrei să eviți produsele farmaceutice, aceste remedii naturiste te pot ajuta să te vindeci și, de asemenea, să îți menții sănătatea generală a organismului, potrivit Unica.

Remedii naturiste esențiale, indicate pentru bolile comune și echilibrul organismului

Anasonul

Datorită uleiului esențial pe care îl conține, are acțiune expectorantă. În plus, calmează durerile de burtă, este antiflatulent şi ajută digestia. Stimulează secreția de lapte la femeile care alăptează. E indicat și în tulburări nervoase, insomnii, convulsii. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de fructe la o cană cu apă. Se bea o cană pe zi în mai multe reprize. Trebuie să ții cont că utilizarea îndelungată, chiar și în doze mici, produce iritarea mucoaselor intestinale. Este strict interzis în sarcină.

Cătina

Fructele de cătină au o compoziție chimică bogată și variată, fiind una dintre cele mai bune surse de polivitamine naturale. Conțin cantități importante de vitamina A, grupa B, C, E, F și P și au acțiune antioxidantă. Se administrează intern sub formă de sucuri, siropuri, marmeladă sau gem. Siropul (amestec de o parte cătină zdrobită, trei părți miere) este un excelent vitaminizant. Uleiul de cătină se poate folosi extern în arsuri de piele, expunere îndelungată la iradieri, diferite dermatoze sau răni care se închid greu. Intern, este un bun cicatrizant în ulcerul gastric. Mai este indicat în alergii, boli endocrine, hepatite, astenii etc. Se iau 30-40 de picături pe zi, simplu sau amestecat în puțină miere.

Busuioc

Este stimulent al sistemului imunitar, antidepresiv, antispastic, digestiv, tonic stomacal, expectorant şi febrifug. Are acțiune profilactică în boli infecțioase. Mai este indicat în stări de anxietate, oboseală, insomnie, migrene, tensiune nervoasă. Se face infuzie dintr-o lingură de frunze și flori la o cană cu apă. Se bea câte o cană după mesele principale. Extern, se poate folosi ca insectifug și calmant al înțepăturilor de insecte. Uleiul volatil, sub formă de inhalații sau frecții, este util în bronșite, tuse și sinuzite. Foarte rar, unele persoane prezintă intoleranță la busuioc. Acesta este contraindicat pe tot parcursul sarcinii. Ține cont și de faptul că uleiul în cantități mari este iritant pentru piele.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel