Sari la conținut

Ce se întâmplă, cu adevărat, dacă renunți la carne. Nutriționist: ”Cine vrea să aibă o greutate sănătoasă și un nivel scăzut de colesterol poate adopta acest tip de alimentație”

Renunțarea la carne. Regimul alimentar a suferit schimbări semnificative în timpul pandemiei, fiind axat din ce în ce mai mult pe consumul de alimente sănătoase și preparate gătite în casă.

Conform celui mai recent sondaj*, 30% dintre români simt că renunțarea la carne i-ar putea face să piardă nutrienți importanți. Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu, medic primar în igiena alimentației și nutriție, membru în Comitetul Consultativ în Nutriție Herbalife, descrie alimentația bazată pe plante sau veganismul ca un stil de viață cu multe beneficii.

„Alimentația bazată pe plante este prietenoasă atât cu organismul nostru, cât și cu mediul înconjurător. De asemenea, cei care vor să aibă o greutate normală, să aibă un nivel scăzut al colesterolului sau al trigliceridelor, pot afla că o astfel de alimentație este de ajutor. Alimentația vegană are un conținut caloric scăzut, este bogată în fibre, în vitamine și minerale, nu are colesterol, are foarte puține grăsimi saturate, mulți antioxidanți și un nivel redus de sodiu. Este clar un stil de viață, dieta vegană fiind doar o componentă a acestuia”, declară Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu cu ocazia Zilei Mondiale a Veganismului, care este sărbătorită în fiecare an la data de 1 noiembrie.
O astfel de alimentație are în componență cereale și leguminoase, legume și fructe, nuci, oleaginoase și semințe.

Renunțarea la carne

Conf. Univ. Dr. Corina Zugravu are câteva recomandări pentru cei care își doresc să adopte o alimentație 100% vegană: „Să nu o facă brusc, ci treptat. Să investigheze rețetele existente pe internet, în cărți, să meargă la cursuri de profil, deoarece mulți oameni își schimbă mai greu obiceiurile alimentare. Și, mai ales, să analizeze cu obiectivitate motivele pentru care au hotărât acest lucru și să vadă dacă sunt suficient de solide, pentru că, cel puțin la început, drumul este destul de dificil”.
La rândul său, Dr. Kent Bradley, Chief Health and Nutrition Officer la Herbalife Nutrition, este de părere că „nu există niciodată un moment nepotrivit pentru a face o schimbare pozitivă în stilul de viață, în special atunci când aceste schimbări duc la rezultate sănătoase și de durată. În timpul acestei pandemii, se pare că mai multe persoane aleg sursele bogate în nutrienți de calitate, precum cele care se găsesc într-o dietă vegetală.”
În sprijinul celor menționate de Dr. Kent Bradley, se află rezultatele sondajului de opinie realizat de OnePoll pentru Herbalife Nutrition în perioada 23 septembrie – 6 octombrie 2020. La nivelul EMEA, 8.000 de respondenți din România, Marea Britanie, Germania, Franța, Spania, Irlanda, Israel și Bulgaria au declarat că au făcut diverse schimbări de alimentație în timpul pandemiei.
41% dintre aceștia au spus că au consumat mai puțină carne, iar 43% au declarat că au început să consume mai multe fructe și legume. De asemenea, un procent de 34% dintre cei intervievați au consumat mai multe alimente vegetale, iar 24% au redus cantitatea de dulciuri și deserturi consumate în perioada pandemiei.

Renunțarea la alimente nesănătoase

Întrebați de ce și-au schimbat regimul alimentar în timpul pandemiei, un procent de 46% au declarat că au avut timp să caute alimente/diete mai sănătoase, iar 47%, au afirmat că au avut timp să gătească mai mult și să învețe rețete noi. 33% dintre respondenți și-au dorit să folosească acest timp pentru a face o schimbare pozitivă, iar 30% au declarat că au fost departe de influențele alimentare negative (gustări la birou, desert la restaurant etc.), lucru care i-a ajutat să nu se abată de la noile obiceiuri alimentare.
77% au afirmat că sănătatea este principalul motiv pentru care au făcut schimbări în dieta zilnică, 82% dintre aceștia având vârste cuprinse între 24 și 39 de ani. 58% dintre bărbații intervievați au observat în toată această perioadă a pandemiei, efectele benefice pe care schimbările alimentare pozitive le-au avut asupra sănătății lor. 66% dintre femeile cu vârsta între 24 și 56 de ani au declarat că nu vor renunța la schimbările din dieta lor, făcute în perioada pandemiei.
Un procent semnificativ de respondenți de sex masculin (47%) este de părere că un consultant în nutriție îi poate ajuta să își păstreze noile obiceiuri alimentare sănătoase.

Renunțarea la carne.„Obiceiurile alimentare sunt în directă legătură cu stilul de viață, iar românii au înțeles cât de important este să ai un stil de viață sănătos și au început să-l practice din ce în ce mai mult, mai ales în această perioadă, a pandemiei. Ca dovadă stau și rezultatele acestui sondaj din care aflăm că majoritatea respondenților au decis să facă schimbări în alimentația lor, descoperind beneficiile unei diete pe bază de plante. Noi dorim să le oferim sprijinul și informațiile necesare pentru a păstra aceste noi obiceiuri alimentare. Herbalife Nutrition înseamnă nutriție bazată pe știință, de la materii prime de cea mai bună calitate până la produsele care ajung la consumatori. Membrii Independenți Herbalife Nutrition reprezintă acel factor principal care face diferența când vine vorba de promovarea unui stil de viață activ și sănătos, prin suportul personalizat pe care îl pot oferi clientului și nu numai. Ei lucrează alături de oameni pentru a-i ajuta să își stabilească obiective și să obțină rezultate durabile”, a declarat Romeo Căzănescu, Country Director al Herbalife Nutrition România, Moldova, Ungaria și Bulgaria.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel