Sari la conținut

Rețeta zilei: Cimbru, busuioc și mărar, elixir pentru sănătate. Când sunt indicate

Branza
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Cum afectează branza vegetala sanatatea

Rețeta zilei: Cimbru, busuioc și mărar, elixir pentru sănătate. Plantele aromatice au efecte terapeutice nebănuite. Rozmarinul oferă savoare cartofilor, mărarul scoate în evidență gustul proaspăt al castraveților, iar cimbrul un antiinflamator natural pentru nas si gat. Condimentele au insa nu numai arome deosebite ci si proprietati nebanuite.

„În acest moment, pentru ca ne ducem spre anotimpul rece, tumerciul ar fi primul ca antioxidant, apoi ca antiinflamator pt nas si gat e cimbrul sa fie in bucatarie si apoi pe locul 3 radacinoase de de tipul patrunjel si morcov”, spune medicul Lygia Alexandrescu.

Turmericul este un adevarat elixir al sanatatii, atunci cand e consumat in mod constant.

„Un antioxidant exceptional. O culoare minunata, este practice sofranul nostru dar cu proprietati imbunatatite pe parte de antioxidanti. Vorbim de acea culoare portocalie puternica care lupta cu inflamatia, lupta cu degenerarea maculara, cand sunt persoane care nu vad ff bine este recomandat in cantitate de o mie de miligrame pe zi”, explică medicul.

 Cimbru, pătrunjel sau mărar – Vitamine și minerale

Patrunjelul, planta tocanitelor si a ghivecelor traditionale romanesti, este o alta sursa inepuizabila de beneficii, ne explica Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie, potrivit Antena 3 CNN.

Rețeta zilei: Cimbru, busuioc și mărar, elixir pentru sănătate. Când sunt indicate

„Ne luam portia de vitamina A, de zinc, de seleniu, in forma cea mai pura, organica si legata de puterea telurica, de puterea pamantului. Daca si forma de cultivare este organica, atunci avem doar beneficii. Folosim si partea supraterana, adica frunzele, care au foarte multa vitamina C”, spune Lygia Alexandrescu.

“Fratele” lui, mararul, vine in ajutorul doamnelor si domnisoarelor si actioneaza la sistemul endocrin.

Plantele aromate, sursă de sănătate

„Un echilibrant hormonal foarte bun, deci un echilibrant de estrogen si exista tratamente pe baza de estrogen extras din marar, de asemenea e important in satatea endocrina, se recomanda tratamente pt sanatate hormonala la femeile tinere, de asemenea are fibre foarte multe si regleaza tranzitul intestinal”, explică Lygia Alexandrescu.

O planta folosita in nenumarate combinatii alimentare pentru gustul sau foarte puternic este rozmarinul. Iar gustul incununeaza beneficiile pentru sanatate.

„Rozmarin inseamna sanatate digestive, inseamna somn linistit, inseamna calm, uleiul de rozmarin este folosit ca adjuvant in starile usor depressive, mai ales in astenii de primavara, toamna, il folosim in nebulizator si ne da o stare minunata de bine”, spune specialistul.

Niciuna dintre plantele folosite in mancare nu este destinata exclusiv placerii gustului. Leusteanul si rucola favorizeaza tranzitul intestinal si ajuta la constipatie, in timp ce tarhonul este un bun cicatrizant in aftele bucale sau un ajutor de nadejde pentru decongestionarea cailor respiratorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel