Sari la conținut

Reticența față de vaccinare a liderilor politici din România. Cum o explică experții în sănătate publică?

secundare

Cum este explicată reticența față de vaccinare a liderilor politici din România? Ioana Stănăcel, expert în politici de sănătate publică: „Pentru că noi suntem un pic mai cârcotași”

Această dispută pleacă de la faptul că liderii din întreaga lume s-au vaccinat la începutul campaniei pentru a da un exemplu cetățenilor. În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a fost primul care s-a vaccinat, în Statele Unite președintele ales Joe Biden și coechipiera sa Kamala Harris au primit deja prima doză de ser.

În România, campania de vaccinare a început pe data de 27 Decembrie 2020, iar prima persoană vaccinată a fost un cadru medical de la Spitalul Matei Balș din București.

„Dacă s-ar fi vaccinat, am fi spus că au trecut înaintea listei deja făcute și înaintea priorităților deja stabilite. Pentru că nu s-a explicat de la început că pentru acești lideri, care conduc țara, care ne asigură siguranța națională, vaccinarea este o problemă de securitate națională.

Acești lideri ar fi trebuit să facă parte din primele cohorte vaccinabile, nu numai prin puterea exemplului, ci și pentru starea dânșilor de sănătate, în așa fel încât, dacă avem o altă urgență suprapusă peste această pandemie, dânșii să poată guverna țara, să ne poată asigura traversarea unei alte crize”, a arătat Ioana Stăncel.

Întrebată dacă ar crește gradul de încredere al populației, dacă i-ar vedea vaccinându-se pe acești lideri, Ioana Stăncel a opinat: „Așa cum avem comportamentul societal, probabil că ar crește foarte mult gradul de încredere dacă am vedea liderii că se vaccinează, dacă vom vedea liderii că vor comunica felul în care se simt, dacă au sau nu simptome sau efecte secundare și de asemenea ce-i determină pe dânșii să se vaccineze. Dar în același timp, pentru că suntem cârcotași, trebuie să aibă și dânșii încrederea că cei care suntem de bună-credință înțelegem că nu depășesc un rând, nu sfidează restul populației și că o fac tocmai pentru beneficiul societății, pentru beneficiul țării și pentru exemplul personal”, a declarat Ioana Stăncel, la Digi24.

Reticența față de vaccinare, alimentată de teoriile conspirației

„Oamenii sunt mai dispuși să accepte ceea ce le convine decât ceea ce este real”, spune Ioana Stăncel în legătură cu fake news-urile și teoriile conspirației care au apărut deja despre campania de vaccinare. O campanie de informare corectă, cu argumente științifice, ar fi benefică pentru contracararea lor. Trebuie să explicăm de ce acele știri false nu pot fi reale, așa cum se explică de ce nu se pot insera cipuri, de ce poveștile cu antenele 5G nu sunt reale, spune Ioana Stăncel. Ea atrage atenția că informațiile false nu trebuie viralizate, nu trebuie accesate prea mult, pentru că nu facem decât să le creștem expunerea și vizibilitatea. (Urmăriți în materialul video de mai jos cum a comentat Ioana Stăncel vaccinarea vicepreședintelui ales al SUA, Kamala Harris, și cum a demontat teoriile conspirației care au apărut ulterior în legătură cu acest moment).

Reticența unor persoane față de vaccinare – care spun lasă, nu mă vaccinez eu acum, să se vaccineze alții, mai vedem – vine și dintr-o frică, și dintr-o delăsare, și din abordarea „nu mi se întâmplă mie”, care este o abordare greșită.

„Dacă nimeni nu se vaccinează, nimeni nu este protejat. Dacă așteptăm ca o singură persoană sau un număr mic de persoane să se vaccineze, nu se asigură imunitatea de grup, astfel încât populația să fie în general protejată. Mai mult, poate că vecinul nu se vaccinează, poate se vaccinează, dar eu totuși fac boala, pentru că vaccinul nu asigură o protecție 100 la 100 și vaccinarea vecinului nu-mi asigură mie protecție, s-ar putea ca eu să fac o formă atât de gravă, încât poate să nu existe căi de tratament  ca să pot fi salvat. De aceea, încurajez pe toată lumea să facă vaccinul cât mai repede posibil”, a mai spus Ioana Stăncel. Studiile clinice și estimările de la acest moment arată că imunitatea asigurată de vaccin durează cel puțin 12 luni, a adăugat ea.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel