Sari la conținut

Rezistența la insulină – cum este afectată fertilitatea femeilor și a bărbaților?

diabetici
sursa foto: pexel.com
medicamente pentru diabetici, falsificate

Rezistența la insulină. Kilogramele în plus și lipsa de mișcare își lasă amprenta nu doar asupra aspectului nostru fizic, ci și asupra fertilității. Tot mai multe persoane, fie că sunt femei sau bărbați, se confruntă cu rezistența la insulină, o tulburare metabolică ale cărei consecințe se răsfrâng asupra întregului organism. 

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate, oferă mai multe detalii despre cauzele rezistenței la insulină și despre impactul acesteia asupra fertilității feminine și masculine. 

De ce apare rezistența la insulină?

Cu cât greutatea corporală e mai mare, cu atât nevoia de insulină e mai crescută (pentru a regla nivelul de glucoză din sânge), la fel și rezistența organismului la aceasta. 

Cu alte cuvinte, o cauză majoră de rezistență la insulină este grăsimea în exces, în special cea abdominală, deoarece țesutul adipos produce hormoni și alte substanțe pro-inflamatorii care pot interfera cu acțiunea insulinei. 

Lipsa de mișcare și regimul bogat în alimente dulci și grase sunt principalii factori care duc la „oboseala” pancreasului și favorizează rezistență la insulină. 

De asemenea, diverse tulburări endocrine și sindromul ovarelor polichistice sunt frecvent asociate cu rezistența la insulină. 

Ce simptome apar când ai rezistență la insulină 

Rezistența la insulină poate determina o varietate de semne și simptome. 

Printre cele mai frecvente simptome de rezistență la insulină  se numără: 

  • oboseala cronică
  • senzația constantă și persistentă de foame
  • setea excesivă și urinarea frecventă
  • apariția unor pete de culoare neagră pe piele (acanthosis nigricans), în special la nivelul gâtului, axilelor sau inghinal
  • acumularea de grăsime abdominală
  • dificultățile în pierderea greutății, în ciuda eforturilor privind regimul alimentar și exercițiile fizice
  • problemele de concentrare și memorie
  • nivelul crescut de colesterol LDL și cel scăzut de colesterol HDL
  • hipertensiunea arterială

Legătura dintre infertilitate și rezistența la insulină

Sindromul de rezistență la insulină perturbă echilibrul hormonal și determină tulburări de ovulație care îngreunează procesul de obținere a sarcinii. 

Spre exemplu, în cazul femeilor cu sindrom de ovare polichistice și rezistență la insulină, ciclurile menstruale sunt neregulate și ovulația nu are loc sau acest lucru se întâmplă foarte rar. Excesul de insulină face ca ovarele să producă mai mulți hormoni masculini, ceea ce împiedică procesul de ovulație și favorizează apariția chisturilor ovariene. 

De asemenea, pot avea de suferit și alți hormoni implicați în ovulație, precum hormonul luteinizant (LH) și hormonul foliculostimulant (FSH). 

Nu în ultimul rând, excesul de insulină și glucoză poate afecta calitatea ovocitelor, crescând astfel riscul de avort și de eșec de implantare în cazul unei eventuale proceduri de fertilizare in vitro. 

La sexul masculin, rezistența la insulină se asociază frecvent cu dezechilibre hormonale care pot avea un impact negativ asupra parametrilor spermogramei, cum ar fi motilitatea (capacitatea de mișcare) și morfologia (forma și structura) spermatozoizilor, ceea ce reduce șansele de fertilizare a ovocitelor și, implicit, de obținere a unei sarcini.

Disfuncțiile erectile sunt și ele o posibilă consecință a rezistenței la insulină, ca urmare a afectării fluxului sanguin și sănătății vasculare.

Ce tratament trebuie să urmezi dacă ai rezistență la insulină și vrei să rămâi însărcinată

Tratamentul rezistenței la insulină este medicamentos atunci când se urmărește inducerea ovulației pentru a obține sarcina, fie pe cale naturală, fie prin metode de reproducere umană asistată. 

În paralel însă, tratamentul trebuie completat cu schimbarea obiceiurilor de viață care au determinat rezistența la insulină. 

Astfel, se recomandă adoptarea unei diete sănătoase de tip mediteraneean și exercițiile fizice zilnice în scopul scăderii în greutate. 

Colaborarea dintre medicul specialist în infertilitate, endocrinolog și nutriționist este foarte importantă pentru întocmirea unui plan personalizat de tratament care să reducă rezistența la insulină și să crească șansele de a obține o sarcină, cu un bebeluș perfect sănătos născut la termen. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel