miercuri, martie 22, 2023

Risc de moarte subită dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune. Sportul este esențial pentru o bună sănătate cardiovasculară. Ar trebui să favorizăm anumite sporturi în detrimentul altora? Răspunsuri de la Dr. Claude Kouakam, cardiolog.

Stilul de viață sedentar este un factor major de risc cardiovascular. Activitatea fizică, în sensul cel mai larg al cuvântului, favorizează buna funcționare a inimii noastre și a arterelor care o alimentează.

Te-ar mai interesa: Substanța din aceste produse de curățenie poate du...

Risc de moarte subită dacă ai fost diagnosticat cu această afecțiune

 

„Cu toate acestea, această practică sportivă trebuie să fie foarte atent supravegheată, deoarece riscul zero nu există”, explică Dr. Claude Kouakam, cardiolog specializat în tratamentul tulburărilor de ritm cardiac și șef al unității de sincope și al platformei tehnice de ritmologie non-invazivă de la Institutul de Cardiologie și Pneumologie al Spitalului Universitar din Lille.

Activitatea fizică îmbunătățește performanțele miocardului, forța de contracție a inimii, combaterea hipertensiunii arteriale, protejează arterele, reduce nivelul de stres și anxietate, crește calitatea somnului, încrederea în sine, facilitează sarcinilor zilnice, reduce riscul formării de cheaguri, menținerea unui bun echilibru al glicemiei, prevenirea diabetului de tip 2.

Te-ar mai interesa: Planta care reduce semnificativ nivelul zahărului ...

De asemenea, îmbunătățește considerabil calitatea vieții pacienților care suferă de aritmie cardiacă: facilitează îndeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi urcatul scărilor sau căratul pungilor de cumpărături; reduce nivelul de stres și anxietate; crește entuziasmul și energia în viața de zi cu zi; îmbunătățește calitatea somnului și crește încrederea în sine.

„Cheia succesului este regularitatea”, insistă Dr. Kouakam. Substanțele benefice secretate de corpul nostru după o activitate fizică își fac efectul doar timp de 24 până la 36 de ore.

Te-ar mai interesa: Cele mai bune remedii naturiste pentru spondiloza ...

Puteți face sport dacă suferiți de aritmie cardiacă (tahicardie, extrasistole, fibrilație atrială)? În ce ritm?

Contrar credinței populare, da, „majoritatea pacienților cu aritmii cardiace pot desfășura o activitate fizică – chiar dacă au un stimulator cardiac”, spune Dr. Kouakam.

Ca un memento, există mai multe tipuri de aritmie cardiacă, care pot fi la rândul lor de grade diferite: tahicardie, bradicardie, fibrilație atrială, fibrilație ventriculară, flutter atrial, extrasistole și tulburări de conducere.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic dă verdictul: Ce reguli trebuie să r...

Cardiologul va efectua o serie de teste pentru evalua riscurile și recomanda tipul de activitate cel mai potrivit pentru situația dumneavoastră.

Rețineți! Activitățile sportive profesioniste sunt total interzise în caz de aritmie cardiacă. Motivul? Riscul ridicat de moarte subită la sportivi. „Pentru ca activitatea fizică să rămână benefică, pacienții trebuie să o poată practica în deplină siguranță”, insistă doctorul Kouakam, potrivit Sante Magazin.

Te-ar mai interesa: STUDIU. Încă un risc în plus pentru copiii care nu...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private