miercuri, februarie 8, 2023

OMS: Risc crescut de infecţii cu streptococul de grup A în rândul copiilor. Au fost înregistrate mai multe decese în urma îmbolnăvirilor grave cu acest streptococ.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) avertizează despre creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire gravă la copii în urma infectării cu streptococul de grup A, conform unei declaraţii comune ce a fost publicată luni, relatează DPA.

Te-ar mai interesa: Băutura care ajută la reducerea riscului de forma...

De altfel, Franţa, Irlanda, Ţările de Jos, Spania, Suedia şi Marea Britanie au raportat o creştere în 2022 a numărului de cazuri ale unei boli grave, cunoscută sub denumirea iGAS (infecţie invazivă cu streptococ de grup A) la copii cu vârste sub 10 ani, potrivit comunicatului.

La această grupă de vârstă au fost raportate, de asemenea, mai multe decese asociate infecţiei streptococice, relatează stiri.tvr.ro

În Marea Britanie şi Franţa, numărul cazurilor grave este considerabil mai mare comparativ cu perioada similară anterioară pandemiei de coronavirus, se mai arată în declaraţia de luni.

Te-ar mai interesa: Mircea Badea: „Am venit la emisiune și în cârje...

Pot apărea complicații grave

Infecţiile streptococice provoacă, de obicei, doar simptome uşoare, cum ar fi febra, şi pot fi tratate cu antibiotice. Însă, în cazuri rare, acestea pot duce la complicaţii grave.

Conform constatărilor preliminare, experţii OMS nu pun această creştere pe seama unei noi variante a streptococului A. Totodată, este puţin probabil ca rezistenţa la antibiotice să fie cauza fenomenului.

În schimb, ar putea fi vorba despre un fel de efect de acumulare post-pandemică. De asemenea, cauza numărului mai mare al cazurilor grave ar putea consta în faptul că în prezent se află în circulaţie multe alte virusuri care, în combinaţie cu streptococii, agravează boala.

Te-ar mai interesa: Mihaela Bilic: ce înseamnă un gram de sare și cum ...

Cu toate că experţii OMS consideră că riscul pentru publicul larg continuă să fie redus, ei au sfătuit toate ţările europene să rămână vigilente şi să monitorizeze situaţia.

Ţările ar trebui „să îşi sporească vigilenţa, mai ales atunci când virusurile respiratorii sunt răspândite pe scară largă în rândul copiilor”, a declarat directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, citat de Agerpres, notează stiri.tvr.ro.

Te-ar mai interesa: Un medic din Cuba dezvăluie rețeta naturală pentru...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private