joi, iunie 24, 2021

În timp ce pandemia noului coronavirus avansează în mod rapid, există mult mai puține cazuri de gripă, la nivel mondial, față de anii anteriori. Experții consideră că acest fapt este datorat măsurilor

de restricție impuse pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Cu toate acestea, care este riscul de a suferi de gripă și Covid-19 în același timp?

Potrivit Huffpost, experții din domeniul medical au atenționat că infectarea cu ambele virusuri, chiar și la distanță de timp, poate afecta sistemul sanitar deja suprasolicitat. O mare parte a populației s-ar putea infecta treptat, în decurs de câteva săptămâni sau luni cu ambele virusuri. Mai mult de atât, câteva persoane ar putea contracta virusurile ce cauzează gripă și Covid-19 în același timp.

Până în acest moment, câțiva oameni din SUA, Regatul

Unit și China au raportat că suferă de ambele afecțiuni, simultan. Studiile despre cum organismul este afectat de prezența ambelor virusuri sunt limitate. Cu toate acestea, se pare că persoanele care suferă de o infectare simultană suferă simptome mai grave.

Cum poți contracta gripă și Covid-19 în același timp?

Primul lucru pe care trebuie să îl știi despre infectarea concomitentă este acela că virusurile se pot atașa de părți diferite ale corpului. Există dovezi conform cărora prima infecție ar putea inhiba o a doua infectare virală. Acest fapt este cauzat de o mică perioadă de timp ce

oprește al doilea virus să fuzioneze cu celulele corpului nostru. Totuși unele persoane s-ar putea să nu fie atât de norocoase.

„Acea perioadă de timp este extrem de scurtă și imprevizibilă”, a declarat expertul infecționist Dean Winslow pentru Huffpost.

Unele persoane ar putea evita infectarea concomintentă dacă sincronizarea este perfectă, însă există neclarități despre manifestarea virusurilor. Nu se știe încă dacă această fereastră este întâlnită numai la tuplinile ce cauzează gripă sau și la noul coronavirus.

De asemenea, persoanele care suferă de o infectare concomitentă pot manifesta

simptome mult mai grave, pe o perioadă îndelungată.

„Se manifestă mai grav, prezintă simptome severe, iar recuperarea durează mai mult”, a susținut Matthew Heinz, medic internist în Tucson, Arizona, SUA.

Din păcate, în cazul unor persoane, sistemul imunitar nu poate înfrunta virusuri diferite, simultan.

„Răspunsul sistemului imunitar împotriva unui virus anume nu funcționează pentru alt agent patogen. Astfel, sistemul imunitar trebuie să lupte cu ambele virusuri, simultan și în mod diferit. Poate fi extrem de solicitant pentru sistemul imunitar să lupte simultan cu două virusuri

ce cauzează infecții respiratorii”, a completat Heinz.

 

Ultimele stiri

Parteneri