Sari la conținut

Rolul esențial al nutriției în bolile secolului nostru: comportamente și soluții pentru o viață sănătoasă

importanta proteinelor
Sursă foto: Travis Yewell/unsplah

Nutriția a devenit mai mult decât o problemă de estetică și de identitate de sine, ci este o miză de echilibru de familie și de sănătate transgenerațională, susțin specialiștii. 

Doctorul nutriționist Nicoleta Petcu și psihologul Sorina Cristea, din echipa policlinicii Enayati Medical City Băneasa – o nouă locație deschisă de curând în zona Băneasa, semnalează nevoia de a valida deciziile ce țin de viața sănătoasă și nutriție împreună cu medicul și cu psihologul. 

„Mâncarea, la fel ca somnul, este parte din rutina zilnică. E aproape banal procesul, nici nu mai suntem conștienți de cum mâncăm, ce mâncăm, cât mâncăm. Tocmai din acest motiv avem nevoie de o evaluare nutrițională responsabilă care să identifice dezechilibrele. Iar dacă extindem nevoia individuală spre familie, către copil sau către partenerul de viață, deja ne gândim la un plan de sănătate bine planificat și asumat”, adaugă dr. Nicoleta Petcu. 

Nutriția joacă un rol crucial în dezvoltarea și menținerea sănătății fiecăruia dintre noi, iar aceasta este direct legată de echilibrul emoțional. 

În contextul actual, cu o viață contratimp și sub presiune, opțiunile alimentare sunt abundente, dar adesea nesănătoase, așa încât este esențială consultarea unui specialist.

„Ce facem când suntem în situații stresante de viață, când nu știm ce alegeri să facem, pe cine să dăm vina? Ne cuprinde foamea și mergem la frigider. Sau la sticla cu licori. Cred însă că despre această nevoie, de foame ar trebui să vorbim mai mult. Femeile sunt mult mai expuse acestui risc din cauza cortizolului, care crește în condiții de stres și oferă cadrul pentru dezvoltarea comportamentelor de tip repetitiv de alimentație pe fond emoțional și la crearea unor mecanisme de compensare cu mâncare a stresului și angoaselor.

În aceste situații e nevoie de terapie, iar aceasta aduce schimbări pe termen lung care poate să îmbunătățească viața și alegerile ulterioare. Și vorbim aici mai ales de schimbarea comportamentului alimentar, adică de o nutriție adecvată stilului de viață, dar și de schimbarea comportamentului, la nivel de stimă de sine, de încredere în sine, de creștere a stării de bine și a unei scheme corporale, emblematice pentru unii.”, punctează psihologul Sorina Cristea.  

În general, nutriționiștii folosesc evaluările detaliate pentru a crea planuri alimentare personalizate, care nu doar că îmbunătățesc starea de sănătate fizică și bunăstarea generală, ci țin cont și de preferințele și stilul de viață ale fiecărui pacient. Această personalizare este crucială, deoarece o dietă care se aliniază la obiceiurile și gusturile personale este mult mai ușor de urmat pe termen lung.

În plus, importanța echilibrului emoțional este esențială, iar acest sprijin psihologic poate ajuta în mod semnificativ la îmbunătățirea calității vieții, având în vedere că stresul și relațiile interpersonale ne afectează direct starea de bine.

„Studiile arată că cele mai multe boli ale acestui secol au la bază disfuncții nutriționale. De aceea, dacă adulții înteleg cât de importantă este o nutriție corespunzătoare pentru sănătatea lor fizică și mintală și își schimbă în bine obiceiurile de consum, automat întreaga dinamică a familiei se va schimba. Și este bine să se întâmple așa, fiindcă dacă părinții suferă de obezitate, cel mai probabil și copiii vor avea aceleași probleme, iar o atenție sporită cu privire la calitatea și cantitatea hranei îi va ajuta să ducă o viață sănătoasă, așa cum trebuie. 

În acest sens am conceput programe menite să îmbunătățească atât dieta cât și bunăstarea emoțională, deoarece legătura dintre alimentație și starea de spirit joacă un rol vital în adoptarea unui stil de viață sănătos.”, avertizează Nicoleta Petcu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel