miercuri, martie 29, 2023

Românce celebre care au schimbat lumea: Sofia Ionescu-Ogrezeanu este un nume cunoscut în lumea specialiştilor din domeniul neurochirurgiei.

Profesor universitar şi membru emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale, dr. Sofia Ogrezeanu Ionescu a schimbat lumea devenind prima femeie neurochirurg, după  o intervenție chirurgicală efectuată asupra unui copil, în timpul celui de al Doilea Război Mondial.

Te-ar mai interesa: Bomba din farfurie! LISTA COMPLETĂ a aditivilor al...


Românce celebre care au schimbat lumea: Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg

Sofia Ogrezeanu s-a născut pe 25 aprilie 1920 în Fălticeni, Suceava. În 1939 a intrat la Facultatea de Medicină Umană din București, pe care a terminat-o în 1945.

A ales neurochirurgia în urma unei întâmplări triste.

„Mă întorsesem în Bucureşti după o perioadă de practică pe care o efectuasem chiar în localitatea natală, pe timpul vacanţei. Colegii mei erau foarte abătuţi ca după o nenorocire. Fiica unui profesor de la noi, care ne era colegă de clasă, fusese operată la Paris. Avusese un chist localizat la creierul mic. Din păcate a murit în timpul intervenţiei.

Te-ar mai interesa: TOP 5 emoţii care ne îmbolnăvesc. Strategii simple...

Cu toții am suferit și simțeam că suntem neputincioși…De ce n-au salvat-o medicii? De ce operaţia nu se putea face la noi? Întrebările acestea m-au urmărit mult timp. Mă frământam.”

În timpul facultății, Sofia Ogrezeanu a executat un prim stagiu de practică la Oftalmologie. Al doilea stagiu îl face în 1943, în calitate de medic de circă rurală în comuna Baia, o localitate de lângă Fălticeni.

Te-ar mai interesa: Femeile tinere au risc crescut de Parkinson, dacă ...

În același an efectuează un stagiu de internat în Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din București, intrând în prima echipǎ neurchirurgicalǎ „de aur”, alături de Prof. Dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești și medicii Constantin Arseni și Ionel Ionescu, cel care devine soțul.

Prima femeie neurochirurg din lume a fost românca Sofia Ionescu-Ogrezeanu. Ce realizări a avut

1944- anul decisiv al carierei

Momentul decisiv în cariera Sofiei Ionescu a avut loc în anul 1944, când tot mai multe persoane rănite în urma frecventelor bombardamente asupra Bucureștiului, erau aduse la spital.

Te-ar mai interesa: Semnal de alarmă: În România, una din trei gravide...

Un copil rănit, pentru care intervenția chirurgicală era de maximă urgență, a fost adus într-un moment în care nici un medic nu era disponibil.

Așa, Sofia s-a oferit să-l opereze, intervenție care s-a dovedit salvatoare. Acel moment a schimbat pentru totdeauna viața tinerei care și-a imaginat o viață liniștită ca medic în micul ei oraș natal, Fălticeni.

A devenit în schimb unul dintre cei mai buni medici din domeniul ei și a lucrat timp de 47 de ani ca neurochirurg în București.

Te-ar mai interesa: Descoperire majoră. De ce sunt hipertensivii la ri...

Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lumePrima femeie neurochirurg din lume a fost româncă – Infoactual

Merite răsplătite prin numeroase premii, distincții de onoare și diplome

Pentru meritele deosebite, dovedite încă din anii studenției, Sofia Ionescu a fost răsplătită cu numeroase premii, diplome, și distincții de onoare: Semnul de Distincție al Crucii Roșii – 1943 -, cu insigna „Evidențiată în Munca Medico-Sanitară (1957), cu medalia „A XX-a Aniversare a Eliberării Patriei” – 1964 -, cu medalia „25 de ani de la Proclamarea Republicii” – 1972 -.

În 1996 primește Diploma de Onoare ANFDUR pentru merite de excepție, Premiul „Elisa Leonida Zamfirescu” și Diploma de Onoare a Confederației Naționale a Femeilor din România, Diploma de Cetățean de Onoare al Municipiului Fălticeni și Medalia de Onoare a aceluiași municipiu, culminând cu acordarea celei mai înalte distincții din România, Steaua Republicii, în grad de cavaler, pe care a primit-o la începutul lunii martie 2008, cu puțină vreme înainte să plece la cele veșnice.

Conform spuselor Sofiei Ionescu, ea nu s-a considerat niciodată prima femeie neurochirurg din lume, în schimb, a recunoscut că a fost prima femeie neurochirurg din sud-estul Europei. S-a stins din viață pe data de 21 martie 2008.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private