vineri, iulie 23, 2021

România poate să vândă vaccin anti-covid.

La sfârșitul lunii mai, autoritățile guvernamentale au declarat, potrivit Digi24, că Executivul pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul

Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze.

Miercuri, 16 iunie, la solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență privind reglementarea unor măsuri pentru valorificarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19 achiziționate de Ministerul Sănătății, se arată într-un comunicat de presă.

România poate să vândă vaccin anti-covid

Actul normativ stabilește cadrul legal pentru revânzarea unor

cantități de doze de vaccin împotriva COVID-19 care nu mai pot fi valorificate și abilitează Ministerul Sănătății să încheie în numele statului român contracte cu alte state.

„A fost aprobată o OUG privind reglementarea unor măsuri referitoare la valorificarea unor doze de vaccin anti-Covid-19. Conform prevederilor specifice din acordurile încheiate de Comisia Europeană în vederea achiziționării de vaccinuri anti-Covid-19, la fel ca și celelalte state, România poate revinde, dona doze de vaccin.

OUG aprobată azi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze și se abilitează Ministerul Sănătății pentru a încheia

contracte cu alte state. Sumele rezultate din revânzare se fac venituri la bugetul de stat.

Ministerul Sănătății va încheia contracte de vânzare conform prevederilor specifice din Acordurile de Cumpărare în Avans încheiate între Comisia Europeană și producători în vederea achiziționării de vaccinuri împotriva COVID-19. Condițiile privind tipul de vaccin, cantitățile, detaliile de livrare, cerințele de reglementare sunt stabilite în contractele încheiate între cele două părți.

100.800 doze, ajutoare pentru Ucraina și Serbia

Tot ieri, Guvernul a adoptat și Hotărârea Guvernului privind

acordarea unor ajutoare umanitare din rezerva Ministerului Sănătății, cu titlu gratuit, pentru Ucraina și Republica Serbia, precum și acordarea unor servicii medicale.

„De asemenea, s-a aprobat astăzi o HG referitoare la acordarea unui ajutor umanitar – doze de vaccin anti-Covid-19 pentru Ucraina și Serbia. Vorbim de 100.800 de doze pentru Ucraina și 50.400 de doze pentru Serbia”, a declarat secretatul de stat în Ministerul Sănătății, Monica Althamer.

Transportul, asigurat de MAI

Asigurarea transportului dozelor de vaccin se va realiza prin structurile de specialitate ale Ministerului

Afacerilor Interne, respectiv prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) – structurile de specialitate aflate în coordonarea acestuia, iar DSU, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, va întreprinde demersurile necesare pentru rambursarea cheltuielilor eligibile ocazionate de transport din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, conform prevederilor legale.

Ultimele stiri

Parteneri