marți, iunie 6, 2023

România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecţie cu transmitere sexuală.

Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.

Infecţiile cu Transmitere Sexuală (ITS) sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidenţă crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, Chlamidia şi Tricomonas la ambele sexe, la grupele de vârstă 15-49 ani, a declarat, luni, pentru AGERPRES, dr. Victor Olsavszky, reprezentant OMS pentru România.

Te-ar mai interesa: Greșeala pe care credincioșii o fac în BISERICĂ. P...

Informaţiile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe ţări sau este subfinanţată, a spus dr. Victor Olsavszky.

Chiar în regiunea europeană nu toate ţările membre colectează date despre toate ITS, infecţiile cu Chlamidia sau Tricomonas. Reprezentantul OMS a arătat că în Europa, ITS sunt în scădere.

„Dacă comparăm România cu media UE şi media regiunii (atât la sifilis, cât şi la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendinţa fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuşi un semnal privind supravegherea şi modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulaţii în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice.
În acest context mondial şi european, OMS recomandă statelor membre o Strategie globală OMS pentru prevenţia şi controlul Infecţiilor cu Transmitere Sexuala (2006-2015)” a detaliat dr. Victor Olsavszky.

Te-ar mai interesa: Afecțiuni tiroidiene: semne pe care nu trebuie să ...

Direcţii principale de acţiune sunt: promovarea unui comportament sexual care să asigure protecţia şi educarea populaţiei pentru a apela la servicii medicale, programe de promovare a utilizării prezervativelor, integrarea intervenţiilor şi activităţilor de control ale ITS în asistenţa primară şi la nivelul serviciilor de sănătate a reproducerii (inclusiv sector privat), intervenţii specifice la nivelul populaţiilor cu risc crescut, a punctat responsabilul OMS.

Te-ar mai interesa: Avertismentul experților: Cea mai mortală boală in...

Privitor la managementul cazului de ITS, dr. Victor Olsavszky a menţionat prevenirea şi tratamentul sifilisului congenital şi a conjunctivitei neonatale, detectarea precoce a infecţiilor simptomatice şi ne-simptomatice, monitorizarea rezistenţei la antibiotice şi antivirale, controlul ITS este cea mai eficientă intervenţie de sănătate.

El a subliniat că efortul actual global de control al ITS este considerat insuficient.

Te-ar mai interesa: Slăbește cu dieta Uglov 5 kilograme în 10 zile! Di...

În România se observă o scădere a incidenţei, ceea ce se poate interpreta ca un efect pozitiv al strategiei Ministerului Sănătăţii de control al ITS care datează din 2002, a evidenţiat reprezentantul OMS pentru România.

Conf. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat pentru AGERPRES că din 2002 cazurile de sifilis şi gonoree, cele mai cunoscute infecţii bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut.

Te-ar mai interesa: Cum îți dai seama că ești în prag de infarct. Toat...

Sifilisul a scăzut de la 12.000 de cazuri în 2002 la 2.209 în 2011, dar rămâne o preocupare şi anume aceea că în continuare se înregistrează un număr important de cazuri la populaţia activă sexual.

„Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15 – 45 de ani ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitori la această grupă.

Marţi, în cadrul dezbaterii „Strategii europene şi româneşti în domeniul ITS” se vor aborda, între altele, aspecte privind situaţia reală a infecţiilor cu transmitere sexuală (ITS) în Romania, cauze, strategia autorităţilor de a diminua incidenţa acestor boli, de ce a crescut numărul avorturilor la cerere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private