Din cuprinsul articolului
Miercuri, 21 mai 2025, Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat un proiect de lege prin care vaccinarea gratuită anti-HPV va fi asigurată pentru fetele şi băieţii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 26 de ani.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare extinderea accesului la vaccinarea anti-HPV pentru toate categoriile de vârstă recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi de Centrul Naţional de Vaccinologie.
Vaccinarea gratuită anti-PVH până la vârsta de 26 de ani
Această decizie contribuie la reducerea semnificativă a incidenţei cancerului de col uterin şi a altor afecţiuni asociate HPV, precum şi creşterea acoperirii vaccinale prin compensarea integrală a vaccinului pentru adolescenţi şi tineri.
„Screening şi vaccinare împotriva infecţiei cu HPV, în vederea reducerii incidenţei cancerului de col uterin şi a altor afecţiuni asociate acestui virus, se asigură gratuit pentru fetele şi băieţii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 26 de ani, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare”, se arată în proiect, potrivit Agerpres.
În prezent, vaccinul HPV este gratuit în România pentru fetele şi băieţii cu vârsta între 11 şi 18 ani.
Iniţiativa legislativă a fost adoptată şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.
Ovidiu Cîmpean: „Un pas simplu, dar cu un impact enorm
A fost iniţiată de deputatul PNL Ovidiu Cîmpean şi de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc şi semnată de alţi 83 de parlamentari de la PSD, PNL, USR, UDMR şi de la grupul minorităţilor naţionale.
După cum notează Ovidiu Cîmpean, această lege trebuie să reprezinte un fundament solid pentru sănătatea publică, iar beneficiile vaccinării trebuie promovate prin intermediul unor campanii de informare și conștientizare.
„Este un pas simplu, dar cu un impact enorm: putem preveni cancerul de col uterin și alte boli asociate HPV, putem salva vieți și putem reduce suferința.
Avem nevoie de o campanie națională de informare. Să vorbim deschis despre avantajele vaccinării. Să combatem frica, minciunile și teoriile conspiraționiste care pun în pericol sănătatea publică. Să înlocuim dezinformarea cu educația. Să dăm voce medicilor, părinților, profesorilor și tinerilor care știu că știința salvează vieți.
Când rata mortalității din România este de 3 ori mai mare decât media UE, nu putem rămâne pasivi, în timp ce alte țări avansează.
Azi am demonstrat că știm să facem politici publice bazate pe dovezi, responsabilitate și grijă reală pentru oameni”, a explicat deputatul Ovidiu Cîmpean în mesajul citat.