Sari la conținut

România va produce energie eoliană în largul Mării Negre

sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

România a intrat în linie dreaptă către producţia de energie eoliană în largul Mării Negre, iar în anul 2032 va putea avea în Sistemul Energetic Naţional primul MW de energie eoliană produsă offshore.

„România a intrat în linie dreaptă către producţia de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Naţional primul MW de energie eoliană produsă offshore.

Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei româneşti prin producerea autohtonă de hidrogen verde şi produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potenţial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă.

Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziţie şi decarbonare a sistemului energetic, precum şi în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei. Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anunţat încă din prima zi a mandatului meu: energie sigură, ieftină şi verde pentru toţi cetăţenii României”, a afirmat Burduja, într-un comunicat citat de Agerpres.

Ce măsuri va lua Ministerul Energiei

Camera Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, a adoptat marţi Legea privind energia eoliană offshore, actul normativ fiind iniţiat de către Ministerul Energiei.

Pentru operaţionalizarea investiţiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va demara, în termen de 3 luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu de specialitate în baza căruia va fi pregătită procedura de concesiune şi activităţile de explorare, construcţie a centralelor electrice eoliene offshore şi exploatare a acestora.

Printre altele, studiul va determina perimetrele maritime pe care Ministerul Energiei le va concesiona, ţinând cont de: potenţialul eolian al acestora, posibilităţile de evacuare a energiei electrice eoliene offshore, precum şi de restricţiile impuse de Planul de amenajare a spaţiului maritim, inclusiv cele în materie de protejare a biodiversităţii şi mediului înconjurător.

În baza studiului, până la data de 31 martie 2025, Guvernul va aproba perimetrele eoliene offshore, iar până la 30 iunie 2025 actele subsecvente de punere în aplicare a legii, urmând ca Ministerul Energiei să iniţieze o procedură competitivă de atribuire a contractelor de concesiune.

sursa foto: wikipedia.com

Tot până la finele lunii iunie a anului 2025, Guvernul va adopta şi valoarea redevenţei pe care concesionarii o vor plăti statului român, aceasta fiind determinată pe baza rezultatelor studiului derulat de către Ministerul Energiei.

Ca urmare a acestui studiu, perimetrele care vor fi scoase la concesiune vor fi deja validate ca fiind conforme pentru exploatarea energiei eoliene offshore, respectiv: se află într-o zonă cu potenţial eolian ridicat; amplasarea perimetrului permite evacuarea energiei electrice; nu afectează biodiversitatea maritimă, inclusiv culoarul de zbor a păsărilor; poziţionarea periemetrelor nu interacţionează cu alte activităţi economice sau militare din spaţiul românesc al Mării Negre.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel