Sari la conținut

Românii care se confruntă cu boli transmisibile, dar nu le declară riscă amendă. Amenzile sunt valabile și pentru spitale. Prevederile noii legi

În cursul zilei de astăzi, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care se dorește coletarea și raportarea detelor cu privire la bolile transmisibile într-un Registrul Unic de Boli Transmisibile, după cum informează Ministerul Sănătății.

Furnizorii de servicii medicale din sistemul public și privat, cât și cei din rețeaua sanitară aparținând altor ministere decât Ministerul Sănătății, inclusiv cei din unitățile de asistență socială, vor avea obligația de a raporta toate cazurile de boli transmisibile în Registrul Unic de boli transmisibile (RUBT), iar validarea datelor va fi realizată de către medicul epidemiolog din Direcția de sănătate publică.

În cazul necompletării de către furnizorii de servicii medicale a fișei unice de raportare a cazului de boală transmisibilă, cât și nedeclararea cazurilor depistate de boli transmisibile sunt introduse sancțiuni contravenționale, de la avertisment scris până la amendă de 5.000 lei.

În Fișa unică de raportare a bolilor transmisibile vor fi incluse și Infecțiile asociate îngrijirilor medicale, infecția HIV / SIDA, tuberculoză, infecția cu SARS – Cov-2.

Cunoașterea epidemiologiei bolilor transmisibile în România are importanță națională, pentru stabilirea priorităților și alocarea resurselor, dar și importanță internațională pentru prevenirea transmiterii trans-frontaliere a acestor boli, arată Ministerul Sănătății.

Registrul Unic de Boli Transmisibile este o baza de date ce cuprinde cazurile de boli transmisibile raportate de catre directiile de sanatate publica. Accesul la datele sistemului se face securizat. La cerere motivata si insotita de actele doveditoare ale calitatii, au acces persoane desemnate din cadrul directiilor judetene de sanatate publica si centre regionale, precum si persoanele responsabile de functionarea si intretinerea aplicatiei si a bazei de date, din cadrul CNSCBT. 

RUBT – Registrul Unic de Boli Transmisibile. https://siri.registre-insp.ro

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: