duminică, ianuarie 23, 2022

Românii care se vaccinează anti-covid au mai multe drepturi? Ce beneficii au persoanele care se vaccinează, potrivit Legii adoptate de Parlament.

Marți, 29 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care persoanele care se vaccinează anti-covid beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Legea merge, către promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Te-ar mai interesa: STUDIU: Infecțiile ușoare cu COVID-19 pot duce la ...

Românii care se vaccinează anti-covid au mai multe drepturi?

Proiectul, respins luna trecută de Senat, a fost adoptat în plenul Camerei Deputaților cu 263 de voturi „pentru”, 30 „contra” și patru abțineri. Prin urmare, persoanele care se vaccinează anti-covid vor beneficia, la cerere, de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat, respectiv de o zi în care sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în cazul elevilor şi studenţilor.

Ce beneficii au persoanele care se vaccinează, potrivit Legii adoptate de Parlament

Inițiativa, depusă deputații USR PLUS Oana Țoiu și Radu Molnar, modifică Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și propune ca persoanele care se vaccinează anti-covid să beneficieze, la cerere, de următoarele drepturi:

Te-ar mai interesa: Consumul acestor alimente zi de zi te vor UCIDE în...

  • câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat,
  • câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor,
  • câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti”, conform propunerii legislative.

Alte dispoziții:

  • Drepturile persoanelor reglementante de acest articol sunt acordate pe baza adeverinţei de vaccinare eliberată conform legii.
  • Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilităţi.
  • Dispoziţiile de mai sus nu sunt aplicate în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.
  • Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a informa angajatorul cu privire la opţiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiţii optime a funcţionării activităţii acestuia.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private