Sari la conținut

Rusalii 2024, tradiții, obiceiuri şi superstiţii. Ce nu ai voie să faci în acestă zi sfântă

Rusaliile
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Tradiții și superstiții de Rusalii

Rusalii 2024. Rusaliile sau Pogorârea Duhului Sfânt, reprezintă una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată la 50 de zile după Paște.

Rusaliile se sărbătoresc anul acesta pe 23 iunie şi pică într-o zi de duminică.

Se pare că sărbătoarea Rusaliilor se ține diferit în funcție de fiecare regiune a țării. Astfel, în Moldova și Transilvania creștinii sărbătoresc Rusaliile timp de 3 zile, în Muntenia și Oltenia, Rusaliile se întind pe o perioadă de 7 zile, iar în Banat 8 zile. Sunt multe tradiţii şi obiceiuri care trebuie respectate timp de două zile.

În credinţa populară, Rusaliile sunt spiritele morţilor care, după ce au părăsit mormintele la Joimari şi au petrecut Paştile cu cei vii, refuză să se mai întoarcă în locurile lor de sub pământ şi încep să facă rele oamenilor.

ramuri de tei
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii 2024

De Rusalii, se leagă şi alte tradiţii şi obiceiuri, care diferă de la o regiune la alta. În unele zone, oamenii îşi împdobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile.

Ramurile de tei au o simbolistică aparte în această sărbătoare: se crede că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor. Flăcăii le aduc din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane.

Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. În tradiţia populară se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare.

În unele regiuni se dansează „Jocul Căluşarilor”. Astfel, se spune în popor că leacul cel mai folosit pentru cei atinşi de Rusalii este jocul căluşarilor.

În alte zone, femeile fac descântece pentru alungarea Ielelor, iar uşile se ung cu usturoi, pentru că se crede că aşa va fi păzită casa de rele şi ghinion tot restul anului. Spiritele rele se mai alungă prin ritualuri gălăgioase şi pocnituri cu ramuri de tei.

În unele gospodării se prepară unsori care se dau pe ugerele vacilor, pentru a le spori laptele.

Tot de Rusalii, în Ardeal există obiceiul cunoscut ca “udatul nevestelor”, când femeile sunt stropite cu apă pentru a fi sănătoase şi frumoase tot restul anului.

În anumite zone se spune că dacă de Rusalii este timp frumos atunci toată vara va fi frumoasă şi rodnică.

Superstiții românești de Cincizecime

Legendele spun că Ielele sau Rusaliile sunt fiinţe fantastice, care umblă prin văzduh şi pot lua minţile oamenilor dacă nu respectă ziua. Rusaliile, cunoscute sub diferite nume – iele, zâne, şoimane, împărătesele-văzduhului, ursoaice – umblă îmbrăcate în alb, iar locurile în care dansează rămân arse şi neroditoare.

Se spune că Rusaliile răpesc uneori un tânăr frumos ca să joace cu el, apoi îl eliberează, dar acesta nu trebuie să spună ce a văzut, pentru că altfel ar putea fi pedepsit, potrivit observatornews.ro.

În unele sate, oamenii cred că în zilele de Rusalii nu este bine să mergi la câmp, pentru că te prind şi te pedepsesc Ielele. De Rusalii, oamenii nu trebuie să intre în vie sau să meargă în locuri pustii, pentru că s-ar putea întâlni cu spiritele rele.

În unele zone se spune că cine nu respectă sărbătoarea Rusaliilor, va fi pedepsit de Iele, care provoacă boala denumită popular “luat din Rusalii”. De asemenea, nu este bine să te cerţi cu cineva în ziua de Rusalii, pentru că vei fi “luat din Rusalii”.

Ce nu ai voie să faci de Cincizecime

Superstițiile fac parte din folclorul românesc și nu sunt îmbrățișate de Biserica Ortodoxă, cu toate acestea, oamenii sunt curioși care sunt credințele populare lăsate prin viu grai din moși și strămoși:

  • În ziua de Rusalii, casele se împodobesc cu crenguțele de nuc și de tei, ca să fie ferite de duhurile rele.
  • Tot în ziua de Rusalii se spune că trebuie să porți haine noi, ca simbol al reînnoirii spirituale.
  • La sărbătoarea Rusaliilor, gospodinele pregătesc plăcinte, sarmale, fripturi și alte bucate românești pe care le servesc la o masă mare, unde se adună tot satul.
  • În ziua de Rusalii se organizează dansuri populare, precum călușarii. Oamenii cântă și se veselesc împreună.
  • Ca să evite spiritele rele, în ziua de Rusalii, oamenii nu merg prin pădure, nu intră în apă și nici în vie.
  • De asemenea, cei care țin sărbătoarea Rusaliilor au grijă să lase neînțelegerile deoparte și să nu se certe cu nimeni, ca să nu atragă mânia spiritelor.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel