Sari la conținut

S-a decis! Românii care găzduiesc ucraineni refugiați ar putea avea acest beneficiu

Încă de la începutul conflictului ruso-ucrainean, România și-a deschis porțile pentru a-i ajuta pe refugiați. Recent, autoritățile au decis să acorde un beneficiu românilor care îi găzduiesc pe ucraineni.

Oamenii care găzduiesc ucraineni refugiați vor primi înapoi o parte banii cheltuiți, anunță autoritățile. De asemenea, a fost stabilită o sumă fixă care va fi alocată zilnic pentru hrana refugiaților.

Românii vor primi o parte din bani înapoi

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanță de urgență în baza căreia românii care găzduiesc cetățeni refugiații din cauza războiului din Ucraina vor putea să își recupereze o parte din cheltuielile cu cazarea acestora.

După ce recent a fost stabilită acordarea a 20 de lei pe zi pentru hrana fiecărui refugiat, miercuri a fost aprobată suma de 50 de lei pe zi, ce poate fi decontată pentru fiecare persoană găzduită din bugetul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență, a precizat purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, potrivit RRA.

Bani acordaţi persoanelor fizice, voluntarilor, românilor care fără să fi așteptat o decizie în acest sens, autoritățile s-au grăbit încă din primele zile în care refugiații din Ucraina din cauza agresiunii militare ruse au venit în țara noastră, şi-au deschis ușile, i-au primit în casele lor.

Mecanismul de decontare, potrivit ordonanței de urgență, va fi stabilit pentr-o hotărâre de guvern și în legătură cu perioada de aplicare, şi în legătură cu modalitatea practică prin care românii vor putea să beneficieze de această formă de sprijin.

La acest moment ştim că în România sunt aproximativ 80 de mii de cetățeni ucraineni.

Sigur că nu toți sunt în acest moment în locuințele românilor, dar există sumele necesare astfel încât după ce mecanismul va fi adoptat ca atare oricare dintre românii care vor dori să beneficieze, să aibă siguranța faptului că statul va fi în măsură să plătească aceaste sume”, a precizart Dan Cărbunaru, purtător de cuvând al executivului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel