Sari la conținut

S-a demonstrat că există un medicament care reduce riscul de diabet la adulții în vârstă

diabet
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicamentul care reduce riscul de diabet la adulții în vârstă. În timp ce cercetările arată că administrarea unei doze zilnice de aspirină ar putea avea unele avantaje și dezavantaje clare, un nou studiu adaugă o bilă albă în această dezbatere.

S-a constatat că suplimentarea cu doze mici de medicament a redus dezvoltarea diabetului de tip 2 la adulții peste 65 de ani cu 15%.

Aspirina, între pro și contra

Pentru mult timp, aspirina a fost considerată o modalitate sigură și inteligentă de a reduce riscul de a avea un atac de cord datorită abilităților sale de subțiere a sângelui.

Totuși, în 2022, a fost recomandat de către US Preventive Services Health Force ca persoanele sănătoase de peste 60 de ani să evite să ia medicamentul, deoarece riscul de creștere a sângerării interne a depășit efectele sale minore asupra sănătății inimii.

Cu toate acestea, la începutul acestui an, s-a demonstrat că utilizarea frecventă a aspirinei a dus la o reducere cu 13% a cancerului ovarian, indiferent de predispoziția genetică la boală. În schimb, un alt studiu lansat la începutul acestei veri a indicat că suplimentarea zilnică cu aspirină ar putea crește riscul de anemie la adulții în vârstă.

Medicamentul ieftin care reduce riscul de diabet

Adăugarea unui alt beneficiu potențial la suplimentarea cu analgezic este un nou studiu condus de cercetători de la Universitatea Monash din Australia.

Echipa a înrolat peste 16.000 de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mult pentru a lua fie un placebo zilnic, fie o doză mică de 100 mg de aspirină. Membrii studiului au fost verificați pentru a nu prezenta demență, boli cardiovasculare și orice fel de dizabilități fizice care împiedică viața independentă.

Participanții la studiu au fost urmăriți timp de 4,7 ani și s-a constatat că, în comparație cu grupul placebo, cei care au luat aspirina au avut o reducere cu 15% a dezvoltării diabetului zaharat. Ei au avut, de asemenea, o rată mai lentă de creștere a glicemiei a jeun, un marker cheie al bolii.

„Tratamentul cu aspirina a redus diabetul incident și a încetinit creșterea glicemiei a jeun în timp în rândul adulților în vârstă inițial sănătoși. Având în vedere prevalența în creștere a diabetului de tip 2 în rândul adulților în vârstă, potențialul agenților antiinflamatori precum aspirina pentru a preveni diabetul de tip 2 sau pentru a îmbunătăți nivelul de glucoză necesită studii suplimentare”, au spus autorii studiului.

În ciuda beneficiilor observate în studiu, cercetătorii se grăbesc să sublinieze că în prezent, ei nu înlocuiesc sfatul conform căruia adulții în vârstă sănătoși evită suplimentarea cu aspirină din cauza riscului de sângerare internă, în special în tractul gastrointestinal.

„Știm că utilizarea zilnică a aspirinei crește riscul de sângerare potențial gravă la persoanele cu diabet zaharat și la alții, așa că vă sfătuim să luați zilnic aspirine în doză mică numai dacă medicul dumneavoastră vă recomandă și vor discuta exact ce doză este potrivită pentru dvs”, a declarat  Faye. Riley, de la Diabetes UK, pentru Independent. 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel