Sari la conținut

Atenție, români! Se schimbă complet sistemul de salarizare a românilor! Salariul nu va mai fi stabilit prin negociere! Află noua formula de calcul

Sursă foto: Romania TV
Salariul minim european va trebui implementat şi de România.

PSD a informat, luni, că va propune un parcurs „predictibil” pentru introducerea salariului minim european în legislaţia românească, astfel încât antreprenorii să îşi poată stabili din timp politicile salariale, transmite Agerpres.

Introducerea salariului minim european va oferi mai multă predictibilitate mediului de afaceri

„Introducerea salariului minim european va oferi mai multă predictibilitate mediului de afaceri, contrar dezinformărilor anti-europene ale USR.

PSD va propune un parcurs predictibil pentru introducerea salariului minim european în legislaţia românească, astfel încât antreprenorii să îşi poată stabili din timp politicile salariale pentru propriii angajaţi.

Totodată, stabilirea unui mecanism de creştere anuală a salariului minim din România, în funcţie de parametri economici obiectivi, va permite antreprenorilor să facă estimări mult mai exacte cu privire la resursele financiare ce trebuie alocate, pe termen mediu şi lung, pentru forţa de muncă şi pentru dezvoltarea afacerii”, se arată într-un comunicat de presă al PSD.

Salariul minim european va echilibra raportul dintre muncă şi capital

Potrivit social-democraţilor, USR ar practica o „dezinformare agresivă” privind legislaţia europeană referitoare la salariile minime adecvate din UE.

„USR insinuează în mod mincinos că o astfel de măsură adoptată de Parlamentul European ar implica o creştere a taxării muncii.

Contrar celor susţinute de USR, creşterea salariilor din România ca urmare a introducerii salariului minim european va echilibra raportul dintre muncă şi capital, va contribui la reducerea decalajelor sociale prin creşterea salariilor mici şi medii şi va asigura creşterea sustenabilă a pensiilor pe termen mediu şi lung.

Totodată, măsura este esenţială pentru determinarea tinerilor să îşi construiască un viitor în România, având în vedere că principalul motiv al plecării acestora din ţară este legat de diferenţa dintre salariile din România şi cele din alte state europene.

Introducerea salariului minim european va asigura reducerea treptată a acestui decalaj printr-o creştere predictibilă şi automată a salariilor, odată cu dezvoltarea economiei naţionale”, au explicat social-democraţii.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a efectuat o vizită de lucru în Sibiu, care a inclus vizite inopinate și discuții cu angajații Casei Județene de Pensii, ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, precum și o întâlnire cu angajatorii din județ.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată în contextul Directivei Europene nr. 2041/2022

Principalele subiecte discutate cu angajatorii au vizat deficitul de forță de muncă, formarea profesională, în special a celei cu nivel de pregătire foarte scăzut, creșterea competențelor și adaptarea lor la evoluția pieței muncii globale.

De asemenea, angajatorii au fost interesați de felul în care va fi stabilit salariul minim brut pe țară garantat în plată în contextul Directivei Europene nr. 2041/2022, pe care România o va implementa.

 Salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă de calcul

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ministrul Muncii a amintit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim va crește la 3.700 de lei, așa cum a fost discutat în cadrul Consiliului Național Tripartit, dar în același timp se lucrează la un mecanism de stabilire a salariului minim în concordanță cu Directiva europeană.

„Îmi doresc să finalizăm acest mecanism de stabilire a salariului minim anul acesta. În acest moment sunt analizate diverse formule, indicatorii luați în calcul fiind productivitatea, inflația și corelarea cu nivelul salarial mediu.

Partea bună este că odată cu stabilirea acestui mecanism, salariul minim nu va mai fi stabilit doar printr-o negociere, ci va exista o formulă care se va folosi anual, ceea ce va asigura predictibilitate atât pentru angajator, cât și pentru angajat”, a explicat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Piața muncii se confruntă cu o lipsă acută de personal

Sursă: Pexels

”Consider că numai o piață a muncii puternică poate să ne aducă veniturile necesare pe care ulterior să le repartizăm în salarii și pensii.

Este foarte important ca piața muncii, în special pe partea de ocupare, să fie o piață a muncii care evoluează și aici este foarte important ca dumneavoastră, angajatorii, să fiți sprijiniți pentru creșterea competențelor angajaților dumneavoastră.

Gândim acest lucru printr-un sistem de vouchere pentru competențe, care vor fi pentru început pe trei domenii: creșterea competențelor digitale, creșterea competențelor lingvistice, respectiv creșterea competențelor pe domeniul verde.

De asemenea, vom continua finanțarea și pentru primul loc de muncă și pentru ucenicie, din fonduri europene. Dar ambiția mea, și aici încă lucrăm la proiect, este să-i aducem acasă și pe cei care au plecat, și nu mă refer doar la cei care au un nivel scăzut sau mediu de calificare, ci și la cei din top management”, a mai spus ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel