Sari la conținut

Salinele-minune între patru pereți tratează românii cu bani puțini

Salina de la Palatul Copiilor

Andreea Ciulac

Pacienții cu probleme respiratorii și nu numai își găsesc, de câteva luni, alinarea la capătul holurilor întortocheate de la parterul sălii Palatului Copiilor din Capitală.
Nou-veniții sunt ghidați de câteva săgeți galbene către o salină artificială, dar puțini sunt cei care înțeleg din prima conceptul. Mai înainte de toate, trebuie să îmbraci „uniforma”: botoșei albaștri și halate albe, de unică folosință. Altfel, riști să ieși de acolo arătând ca o prăjitură pudrată în exces cu zahăr tos.
Tratament la degetul mic
Odată ajuns în „salină”, amenajată într-o cameră spațioasă, cu scaune colorate, de plajă și o măsuță ticsită de reviste, organismul reacționează aproape imediat la aerosolii din sare. Te gâdilă ochii, îți curge nasul și dacă deschizi gura, poți să și guști din aerul sărat. Iar în spatele întregii magii stă un aparat inteligent, programat să macine sarea timp de 45 de minute în continuu.
„Este un generator profesional de aerosoli salini care toacă sarea din starea naturală prin trei lame, până o aduce la dimensiunea de doi microni, suficient de mici cât să ajungă direct în plămâni”, explică detaliile tehice, Gavrilă Inoan, proprietarul salinei. „Practic, sunt reproduse condițiile dintr-o salină, dar cu grad ușor accentuat de putere. O ședință de 45 de minute aici echivalează cu patru-cinci ore într-o salină naturală, unde aerosolii nu sunt atât de denși”, explică bărbatul, care se alimentează cu bulgări de sare din salina de la Slănic Prahova.
Cu ambii copii și soția bolnavi de astm, Gavrilă Inoan a înțeles numaidecât nevoia unui astfel de centru, o alternativă excelentă a medicamentelor. „Românii încep să iasă de sub robia pastilelor. Avem chiar și medici care trimit copiii la noi, ca tratament complementar”, adaugă acesta.
Încăperea, unde există un televizor cu plasmă, conexiune la internet, dar și o cameră de supraveghere video, este aerisită după fiecare ședință.
„Ca să nu respirăm aerul de la unul la altul”, lămurește bărbatul. Costul unei ședințe începe de la 14 lei pentru adulți, dar există și abonamente personalizate, pentru copii și părinții sau bunicii lor.

O doctorie cu zeci de întrebuințări
Motivul pentru care salinele, fie ele și artificiale, fac adevărate minuni pentru sănătate este că sarea în sine reprezintă un antibacterian natural. Concret, aerosolii de sare împing mucusul toxic depus în plămâni către căile nazale și gură, pentru a fi eliminate. „Aveam probleme serioase. Medicul mi-a arătat cum se vedeau căile mele respiratorii la aparat- pline de depuneri și sânge. După tratamentul în salină totul este vindecat, iar eu mă simt vizibil mai bine”, povestește Radu (29 de ani), unul dintre pacienții salinei de la Palatul Copiilor din București. Aerosolii de sare combat cu succes o mulțime de afecțiuni, începând cu alergiile, astmul bronșic sau otita și terminând cu stările depresive, sforăitul și chiar acneea.

Virgil Munteanu

Virgil Munteanu lucreaza in domeniul comunicarii din 1996. Incepand cu anul 2014, Virgil Munteanu, a inceput colaborarea, in calitate de redactor, imbratisand profesia de jurnalist, cu publicatii precum www.doctorulzilei.ro, www.animalzoo.ro, www.evz.ro, ww.capital.ro, www.evz monden.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel