Sari la conținut

Sâmbătă sunt MOȘII DE IARNĂ! Ce trebuie neapart să faci pentru cei adormiți! Ai ghinionul tot anul dacă nu faci asta

sambata mortilor 2024
sursa foto: arhiva doctorul zilei
ce se da de pomana in sambata mortilor

În 2023, sărbătoarea de Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor are loc la data de 18 februarie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paştelui.

Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.

De Moşii de iarnă 2023, în bisericile din toată ţara, preoţii se roagă împreună cu rudele celor adormiţi pentru sufletele acestora.

Rudele celor adormiţi aduc în Sâmbăta Morţilor bucate spre a fi sfinţite. Aceste bucate sunt numite jertfe nevăzute.

Potrivit calendar ortodox, în Biserica Ortodoxă Română, există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”.

Tradiții care se respectă la Moșii de iarnă

  • În termeni populari Moșii de iarnă se mai numesc și Sâmbăta piftiilor. Pomenirea morților are loc în toate bisericile ortodoxe.
  • Moșii de iarnă se cinstesc în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Lăsatului sec de carne, pentru Postul Paștelui.
  • Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de iarnă, creștinii merg de dimineață la cu colivă, vin și prescură.
  • De asemenea se mai sfințesc și vase cu mâncare, plăcinte, fructe sau pachete întregi cu diferite alimente. Toate acestea vor fi împărțite după slujba de pomenire atât celor prezenți în biserică, cât și altor persoane la alegere: rude, vecini, prieteni, sărmani, relatează traditii-superstitii.ro.
  • În unele zone ale țării se obișnuiește ca după slujba de la biserică să se meargă și la cimitir, ca să se oficieze o slujbă la mormânt. De asemenea, la morminte se aprind cel puțin două lumânări, ce au rolul de a lumina și a încălzi sufletele celor pomeniți.
  • Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare. În tot Postul Mare, în zilele de sâmbătă, se vor oficia slujbe de pomenire și se vor împărți lumânări, vin și prescuri pentru cei decedați.
  • În ziua Moșilor de iarnă se împart vase pentru a reaminti faptul că oamenii sunt făcuți din pământ și tot acolo se întorc.
  • În Sâmbăta piftiilor sau Moșii de piftii, se împart vase cu piftie pentru sufletele celor trecuți la cele veșnice.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiţi de sărbătoarea Moşii de iarnă 2023

De sărbătoarea Moşii de iarnă, pe 18 februarie, creştinii ortodocşi pot rosti o rugăciune puternică, pentru mântuirea sufletelor celor plecaţi la Domnul.

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel