Sari la conținut

Calendar 15 februarie. Zi de sărbatoare pentru toți românii! Rugăciunea care se spune pentru a vindeca durerile trupești și sufletești, dar și iertarea păcatelor

rugaciune
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 15 februarie, creștinii îi cinstesc pe Sf. Ap. Onisim, Sf. Mc. Maior și pe Sf. Cuv. Eusebiu din Siria.

Sfântul Onisim a fost sluga romanului Filimon, dar a ales să plece de la el din cauza răutăților. A ales să meargă la Roma, loc în care l-a întâlnit pe Sfântul Apostol Pavel.

Acolo, Sfântul Onisim a ales calea lui Dumnezeu și a fost botezat de Sfântul Apostol Pavel. Sfântul Onisim predicat în Spania, Portugalia, Patras şi apoi păstorind după Sfântul Ioan Evanghelistul ca episcop în Efes.

În anul 109, în vremea împăratului Traian (98-117), episcopul Onisim a fost prins și judecat pentru credinţa în Iisus Hristos. Chiar dacă a fost torturat, Sfântul Onisim nu a renunţat la credinţa sa, iar în cele din urmă a fost ucis.

În 2023, lăsatul secului de carne va avea loc duminică, 19 februarie, cu o săptămână înainte de începutul Postului. Creștinii care doresc să țină cu sfințenie Postul Paștelui, vor elimina din alimentație toate produsele din carne.

Astfel, cu o săptămână înainte de cel mai greu post din an, cei care postesc vor putea consuma ouă, lapte și brânză până pe 26 februarie, inclusiv. Această perioadă se mai numește Săptămâna Albă sau Săptămâna Brânzei.

Postul Paștelui este cel mai lung post de peste an, dar și cel mai greu, deoarece sunt mai puține zile cu dezlegare la pește. Astfel, conform Calendarului Ortodox, pe parcursul postului, se poate mânca pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 9 aprilie, atunci când sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim.

În fiecare zi a anului are loc o sărbătoare sfântă. Însă știați dacă sărbătoarea de pe data de 15 februarie 2023 este o sărbătoarea cu cruce neagră sau roșie?

Rugăciune către Sfântul Apostol Onisim – 15 februarie 2023

Calendar creştin ortodox 15 februarie 2023 – sărbătoare fără cruce neagră sau roșie

Cântarea 1, glasul al 6-lea

“Ca pe uscat umblând Israel cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: Lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Stih: Sfinte Apostole Onisim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind luminat, Apostole Onisim, cu dumnezeiescul şi strălucitul har al Mântuitorului, izbăveşte sufletul meu cel întunecat, rugând pe Hristos, Iubitorul de oameni Dumnezeu, Fericite.

Stih: Sfinte Apostole Onisim, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminat fiind de strălucirile cele dătătoare de raze ale Apostolului Pavel, prea lesne ai scăpat din negura necunoştinţei, mărite, strigând lui Hristos, cântare de mulţumire, preafericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Dumnezeiesc lucrător de cele sfinte te-ai arătat, preafericite şi cu dumnezeiescul Duh cu adevărat strălucind, pretutindeni ai alergat, vestind pe Hristos cu evlavie, de Dumnezeu fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fiind împodobită cu frumuseţea faptelor celor bune, Împărăteasă Preacinstită, mai presus de minte ai primit în pântece pe Dumnezeu Cel Adevărat, Care ne luminează pe noi cu dumnezeieşti virtuţi.”

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel