Sari la conținut

Moșii de iarnă 2024. Ce e bine să dai de pomană de Sâmbăta Morților, ziua în care se deschid porțile Raiului pentru cei adormiți

sursa foto: arhiva doctorul zilei

În fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Infricoșătoarei Judecăți (cunoscută și sub numele de Lăsatul secolului de carne), creștinii ortodocși din România își comemorează apropiații plecați. Anul acesta, Moșii de Iarnă sau Sâmbăta Morților va fi pe 9 martie 2024.

În această zi, Biserica își amintește de persoanele care au trecut în viața de apoi. Deoarece mulți creștini se sting din viață pe neașteptate, fără o pregătire adecvată sau pocăință, Biserica mijlocește slujba de pomenire, pentru ca ei să se bucure de fericirea veșnică.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta Morților

Conform tradiției populare, în această zi, toate bisericile din România îi pomenesc pe cei adormiți și care nu au avut parte de slujbe rânduite la înmormântare.

Datul de pomană în Sâmbăta morților este unul dintre cele mai importante obiceiuri ale acestei zile. Așadar, creștinii duc la biserică, spre a fi slujite de către preoți, colivă, colac, sticlă cu vin, dar și pachete cu plăcinte, brânzeturi, piftie, carne, sarmale, mere şi alte fructe (în funcție de posibilitățile fiecăruia).

Se zice că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne, altfel iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă aceste rânduieli.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce e bine să dai de pomană în Sâmbăta Morților

O altă tradiție foarte cunoscută este aceea că în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, Moșii de Iarnă fiind cunoscuți și ca Moșii de Piftii în unele zone ale țării, potrivit Condoleanțe.

În Transilvania, se obișnuiește să se dea de pomană inclusiv bucate preferate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită “pupi” (chec de mere).

În Bucovina, pachetele de pomană includ neapărat și plăcinte cu brânză și se dau familiilor necăjite, cu mulți copii.

În Muntenia, alături de colivă se pune și un bănuț care se dă celui mai sărac cu scopul de a aduce spor atât celui care primește pomana, cât și celui care o dă.

În Banat, înainte de a pleca la biserică, femeile merg la cimitir pentru a tămâia mormintele. După slujba de Moșii de iarnă, femeile împart pomeni, printre care și vase cu cotoroage, un fel de mâncare făcut din afumătură de porc.

Alte tradiții:

  • la cimitir se aprind cel puțin două lumânări
  • în această zi nu se lucrează
  • nu se fac nunți
  • pentru cei decedați de mai puțin de un an se face un pomelnic separat, pentru a nu fi pomeniți alături de ceilalți

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel