Sari la conținut

Procedura care imbunatateste sanatatea creierului. 5 beneficii pe care nu le stiai

Acupunctura terapeutica este folosita in medicina traditionala chineza de mii de ani. In cadrul acestei practici stravechi, ace foarte subtiri, sterilizate, sunt fixate in anumite puncte ale corpului pentru a reface echilibrul organismului si a stimula vindecarea in mod natural.

Punctele in care sunt asezate acele de acupunctura sunt cunoscute cu exactitate de specialistii acestei practici si sunt conectate cu anumite regiuni ale creierului si sistemului nervos. Astfel sunt declansate raspunsuri sistemice, la nivelul intregului organism, dar se observa si imbunatatiri locale, in zona tratata. Din acest motiv, acupunctura este eficienta in tratarea afectiunilor neurologice acute sau cronice.

Ilene Ruhoy, medic neurolog si specialist certificat in acupunctura, a enumerat pentru mindbodygreen.com cateva dintre efectele benefice ale acupuncturii asupra creierului, de la tratarea migrenelor si pana la problemele de concentrare.

5 beneficii ale acupuncturii asupra creierului

Unele zone de acupunctura au conexiuni cu diferite regiuni ale creierului, precum cortexul sau sistemul limbic. Acupunctura poate induce schimbari la nivelul celulelor din aceste regiuni, imbunatatind conexiunile, transmiterea de impulsuri si ajutand astfel la o mai buna functionare. Iata cateva dintre beneficiile acupuncturii, potrivit neurologului specializat in acupunctura Ilene Ruhoy.

Scaderea intensitatii durerii

De-a lungul istoriei sale, acupunctura a fost folosita in special pentru a tine sub control durerea sau pentru a crea un efect anestezic. Cateva studii au confirmat faptul ca aceasta terapie este benefica in cazul durerii cronice, inclusiv a durerilor de cap, neuropatiei periferice, nevralgie trigeminala sau durerea cauzata fibromialgie. Actiunea acupuncturii asupra tiparelor neurologice ce provoaca durere a fost demonstrata si de studii care au implicat imagistica, precum studierea creierului cu ajutorul RMN.

Stimularea circulatiei la nivel cerebral

Imbunatatirea circulatiei sanguine, in general, este un beneficiu recunoscut al acestei practici. Studii recente au aratat ca acupunctura stimuleaza angiogeneza, ceea ce inseamna dezvoltarea unor noi vase de sange dupa un atac cerebral. Aceste noi vase de sange pot imbunatati circulatia sanguina la nivelul creierului, dar si oxigenarea tesutului cerebral. Mai mult, acupunctura stimuleaza circulatia sangelui in regiuni ale creierului responsabile pentru controlul durerii.

Citeste continuarea…

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel