Sari la conținut

Sănătatea vaginală: infecțiile bacteriene pot crește șansele de avort spontan; care sunt factorii de risc

igiena feminina
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Igiena feminina de-a lungul istoriei

Sănătatea vaginală: infecțiile bacteriene pot crește șansele de avort spontan; care sunt factorii de risc.

Sănătatea vaginală este poarta către bunăstarea reproductivă a femeii. Concentrarea asupra acestui aspect poate ajuta la prevenirea riscului de suferință fizică și emoțională pe termen lung.

Infecțiile bacteriene la nivelul vaginului sunt extrem de frecvente; o treime dintre femei se luptă cu acestea. Și, după cum se dovedește, aceste infecții la nivelul vaginului pot crește riscul de avort spontan dacă încearcă să conceapă.

Pentru aceasta, experții au condus un studiu care a implicat 10.095 de femei și au descoperit că acestea aveau vaginoză bacteriană (VB), dar nu prezentau niciun simptom. Această afecțiune este un tip de inflamație vaginală declanșată de creșterea excesivă a bacteriilor care apar în mod natural în vagin, care pot perturba echilibrul natural.

Cum afectează infecțiile bacteriene sănătatea vaginală?

Conform rezultatelor studiului, purtarea infecției cu VB fără niciun simptom este alarmantă, deoarece în tăcere poate expune femeile la risc de avort spontan. Unele dintre semnele proeminente ale infecției sunt:

1. Miros

2. Secreții vaginale

3. Mâncărime și senzații de arsură în timpul urinării

Potrivit mai multor studii, vaginoza bacteriană este responsabilă pentru creșterea riscului de avort spontan de două ori în primul trimestru, deoarece majoritatea femeilor nu realizează că există dezechilibre.

Ce presupune un vagin sănătos și care sunt factorii de risc când echilibrul este afectat

Un vagin sănătos conține acizi care produc bacterii protectoare.

Odată ce echilibrul este afectat negativ, vaginul nu mai este protejat de creșterea altor bacterii cauzatoare de boli.

Acest lucru poate crește riscul unei femei de a dezvolta afecțiuni precum:

  • ITS,
  • HPV,
  • boli inflamatorii pelvine,
  • infertilitate
  • cancer de col uterin.

Perturbarea nivelurilor de bacterii protectoare poate afecta, de asemenea, eficacitatea procedurilor FIV.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel