Sari la conținut

Cum este viața după operația de hernie de disc? Ce trebuie să știm înainte și după intervenție

Operația de hernie de disc poate părea înspăimântătoare și mulți pacienți încearcă să evite această intervenție cât de mult pot.

Cât de adevărată este această temere și ce trebuie să știm despre plusurile și minusurile operațiilor de hernie de disc ne-a spus domnul doctor Dan Benția, neurochirurg.

Observăm, în ultimii ani, o creștere alarmantă a numărului de pacienți care apelează la medicii neurochirurgi pentru operații de hernie de disc. Ca orice intervenție chirurgicală și aceasta are urmările ei, dar mai mult crează un stres deosebit pacienților care se întreabă permanent cum va fi viața lor dupa această operație si ce presupune ea. Pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor interesați, doctorul neurochirurg Dan Benția explică în detaliu care este viața pacientului după o intervenție pe coloana vertebrală.

Operația de hernie de disc. Odată cu evoluția tehnicilor operatorii, în hernia de disc lombară și cervicală, mai precis a tehnicilor operatorii minim-invazive și microchiurgicale, spitalizarea bolnavilor operați și recuperarea post operatorie au scăzut drastic. Astăzi, în clinici, un bolnav se mobilizează dupa 3-4 h de la operație și se dă jos din pat și se externează în 2 zile după operație.

După operație, la domiciliu, bolnavii beneficiază in medie de 3 săptămâni de recuperare , după care în majoritatea meseriilor se poate relua activitatea profesională. Excepție fac însă meseriile solicitante. Ex: alpinist utilitar, antrenor de schi, antrenor de tenis, în general sportivi de performanță, dansatori profesionisti etc, persoane care trebuie să își aloce o perioadă de recuperare mai extinsă ca timp. La domiciliu, pacientul va relua activitatea progresiv, în prima zi va merge 100 metri, a 2 a zi – 300 metri, a 3 a zi – 500 m.

În general, este recomandat ca pacientul, cel puțin 6 luni după operație să se asigure că evită eforturile fizice mari de exemplu: mersul la sala de culturism, pilates, gimnastica, alergările pe distanțe mari, ridicarea de greutăți mari peste 4 kg.

Majoritatea pacienților se recuperează neurologic integral și nu mai necesită tratament fizi- terapeutic după operație. Într-o minoritate de cazuri în care pot exista semne și simptome reziduuale neurologice post-operatorii (o pareză reziduuală a degetului mare sau a piciorului) pacienții pot beneficia de tratament fizio-terapeutic. În general, pacienții sunt sfătuiți să revină la controale periodice post-operatorii, prima dată la scoaterea firelor, după care la 1 lună, 3 luni, 6 luni sau ori de câte ori este nevoie.

În concluzie, putem spune că în era terapiilor neurochirurgicale spinale în care utilizăm microscopul operator curent, endoscopul spinal și în care inciziile sunt mici de 2 cm si distrugerile țesuturilor din jurul operației sunt minime, avem parte în cadrul clinicilor moderne de o recuperare rapidă a pacienților, durată scăzută de internare, reinserție profesională rapidă și, nu în ultimul rând, de o ameliorare netă a stării pacienților, conchide neurochirurgul Dan Benția.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: