joi, octombrie 6, 2022

Durerea în piept, pierderea bruscă a vederii sau a vorbirii și durerea abdominală severă necesită asistență medicală imediată, dar cum rămâne cu semnele și simptomele mai subtile?

Poate fi dificil să știi ce trebuie să faci. Iată o listă cu șapte semne și simptome care necesită atenție.

1. Pierdere in greutate fara cauza aparenta

Pierderea în greutate neintenționată poate părea un vis devenit realitate, dar poate fi și un semn al unei probleme de sănătate.

Te-ar mai interesa: Trei zodii pe care să nu te bazezi niciodată! Te v...

Dacă nu aveți un indice de masă corporală de 30 sau mai mult (obez) și ați slăbit mai mult de 10 kg  sau mai mult de 5% din greutatea corporală, în ultimele șase până la 12 luni, consultați medicul dumneavoastră.

Pierderea în greutate inexplicabilă s-ar putea datora unui număr mare de afecțiuni, inclusiv o tiroidă hiperactivă (hipertiroidism), diabet, depresie, boli hepatice, cancer sau tulburări care interferează cu modul în care organismul absoarbe nutrienții (tulburări de absorbție), potrivit MayoClinic.


Șapte semne și simptome care nu trebuie ignorate

2. Febră persistentă sau mare

Febra nu este neapărat un motiv de alarmă. Se pare că febra joacă un rol important în combaterea infecțiilor. Febra persistentă poate indica o infecție de bază, care ar putea fi orice, de la o infecție a tractului urinar până la tuberculoză.

Te-ar mai interesa: Nutriționist: ”Această legumă reduce semnificativ ...

În unele cazuri, afecțiunile canceroase (maligne), cum ar fi limfoamele, provoacă febră prelungită sau persistentă, la fel ca unele medicamente.

Sună-ți medicul dacă temperatura ta este de 39,4 ° C sau mai mare sau dacă ai avut febră de mai mult de trei zile.

3. Dificultăți de respirație

Dificultățile de respirație ar putea fi un semn al unei probleme de sănătate ascunse. Exercițiile foarte solicitante, temperaturile extreme, obezitatea și altitudinile mari pot provoca dificultăți de respirație la o persoană sănătoasă.

Te-ar mai interesa: Dr. Cezar, despre cea mai dulce OTRAVĂ: „Nu mai ai...

Dacă nu este unul dintre acestea, respirația scurtă este probabil un semn al unei probleme medicale. Solicitați asistență medicală de urgență dacă aveți dificultăți de respirație inexplicabile, mai ales dacă apare brusc și este severă.

Cauzele dificultății de respirație includ boala pulmonară obstructivă cronică, bronșita, astmul, pneumonia, un cheag de sânge în plămâni (embolie pulmonară) și alte probleme cardiace și pulmonare.

Te-ar mai interesa: Atenție la ambalajul de aluminiu! Medicul Adina Al...

Dificultățile de respirație pot apărea și în cazul unui atac de panică, un episod brusc de anxietate intensă care declanșează reacții fizice severe atunci când nu există un pericol real sau o cauză aparentă.

4. Schimbări inexplicabile ale tranzitului intestinal

Ceea ce este considerat normal atunci când vine vorba de mișcări intestinale variază foarte mult. Consultați-vă medicul dacă observați modificări neobișnuite sau inexplicabile în ceea ce credeți că este normal, cum ar fi:

Te-ar mai interesa: Horoscop 6 octombrie. Nu vă implicați în chestiuni...

  • Prezența sângelui, sau a scaunelor gudronate sau negre
  • Constipație persistentă sau diaree
  • Nevoie bruscă și inexplicabilă de a merge la toaletă

Schimbările în obiceiurile intestinale ar putea fi un semn al unei infecții bacteriene – de exemplu, o infecție cu campylobacter sau salmonella – sau o infecție virală sau parazită. Alte cauze posibile includ sindromul colonului iritabil și cancerul de colon.

Mergi URGENT la medic!

Durerile de cap

5. Confuzie sau schimbări de personalitate

Solicitați asistență medicală dacă aveți brusc următoarele:

  • Abilități slabe de raționament
  • Dificultate de concentrare, de menținere sau de schimbare a focalizării atenției
  • schimbari de comportament

Aceste schimbări pot fi cauzate de multe probleme, cum ar fi infecția, alimentația deficitară, afecțiuni mintale sau medicamentele.

6. Te simți sătul după ce ai mâncat foarte puțin

Dacă vă simțiți întotdeauna plin mai devreme decât de obicei sau după ce mâncați mai puțin decât de obicei, consultați-vă medicul. Acest sentiment, cunoscut sub numele de sațietate precoce, poate fi, de asemenea, însoțit de greață, vărsături, balonare sau scădere în greutate. Dacă da, asigurați-vă că raportați aceste semne și simptome și medicului dumneavoastră.

Cauzele posibile ale sațietății precoce includ boala de reflux gastroesofagian, cunoscută în mod obișnuit sub numele de BRGE, și ulcerul peptic. În unele cazuri, o problemă mai gravă, cum ar fi cancerul pancreatic, ar putea fi un factor.

7. Flashuri de lumină

Uneori, vederea de puncte luminoase sau fulgerări de lumină poate fi semne ale unei migrene. În alte cazuri, fulgerările bruște de lumină pot indica o dezlipire de retină. Asistența medicală promptă poate ajuta la prevenirea pierderii permanente a vederii.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private