joi, octombrie 6, 2022

Sărbătoare mare astăzi. Astăzi, 26 August, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Mucenici Adrian și Natalia.

Sfinții Adrian și Natalia, soț și soție, au trăit în Nicomidia, în vremea împăratului Maximian. Adrian era pagan și pretor al Nicomidiei, iar Natalia era creștină. În timpul unei persecuții, văzând curajul și blândețea a 23 de bărbați creștini, Adrian, un tânăr de 28 de ani, a ales să devină creștin.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă cu noi în timpul unui atac de panic...

Potrivit EVZ, când împăratul a auzit cele petrecute, l-a întrebat pe Adrian: „Ți-ai ieșit din minți?”. Pretorul Adrian i-a răspuns: „Nu, abia acum mi le-am aflat”.

A fost aruncat în temniță împreună cu ceilalți bărbați creștini. Nu trecuseră decât treisprezece luni de la căsătoria lor. Când l-au torturat pe Adrian, Natalia a stat lângă el, întărindu-l în credință.

Sfinții Adrian și Natalia

Înainte de a fi omorât, temnicerii i-au permis să meargă acasă și să-și ia rămas bun de la soție și familie. Natalia, când a văzut că Adrian vine acasă, a încuiat ușa.

Se temea că acesta a lepădat credință în Hristos și pentru acest lucru a fost eliberat. Dar când a aflat scopul venirii sale, de îndată supărarea i s-a schimbat în bucurie. După ce și-a luat rămas bun, s-a întors împreună cu ea la temniță. Pe drum ea l-a îndemnat să nu se îngrijească de cele pământești, ci să cugete la bunătățile cerești.

Te-ar mai interesa: Boala care răpune zeci de mii de oameni poate fi d...

L-a întărit în suferință spunându-i: „Scurte sunt caznele, dar cele ce urmează sunt fără de sfârșit; scurtă este suferință, dar slavă muceniciei veșnică. Suferă durerea numai puțină vreme și curând te vei bucura cu îngerii”.


Natalia s-a alăturat soțului în împărăția lui Dumnezeu

După torturi prelungite, împăratul a poruncit că brațele și picioarele mucenicilor să fie zdrobite cu ciocanul pe nicovală. În aceste chinuri și-au dat duhul Adrian și cei 23 de creștini.

Te-ar mai interesa: Cercetătorii atenționează: Risc mai mare de atac d...

Rugăciune către Sfinții Adrian și Natalia

Sărbătoare mare astăzi. Cântarea 1, glasul al 6-lea.

Irmosul:

“Ca pe uscat umblând Israel, cu urmele prin adânc, pe prigonitorul Faraon văzându-l înecat, a strigat: Lui Dumnezeu cântare de biruinţă să-I cântăm.

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Cu somn cumplit fiind eu ţinut în noaptea vieţii, scoală-mă, Dumnezeule, prin faptele pocăinţei spre lumină, prin rugăciunile mucenicilor Tăi, Hristoase, ca să Te slăvesc pe Tine.

Te-ar mai interesa: Dramă teribilă pentru o celebră artistă: Mi-au dat...

Stih: Sfinţilor mucenici, rugaţi-vă lui Dumnezeu pentru noi.

Din buzele ce picurau dulceaţa cunoştinţei de Dumnezeu, îndulcindu-te, Sfinte Mucenice Adrian, ai vărsat veninul necunoştinţei celei mai dinainte, de Dumnezeu fericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ca una ce ai avut sufletul mai strălucit decât răsăritul soarelui, către lumina pătimirii ai împins pe soţul tău, Sfântă Muceniţă Natalia, înfrumuseţarea femeilor.

Te-ar mai interesa: Accident vascular cerebral: băutura care dublează ...

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private