Sari la conținut

Mare sărbătoare astăzi pentru toți creștinii, în mijlocul postului Sfintei Marii. Ce nu e bine să faci, dacă vrei să ai un an bun

Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei

Sărbătoare mare pentru toți creștinii, în mijlocul postului Sfintei Marii, marele praznic din 15 august al adormirii Maicii Domnului întru eternitate.

Ce se întâmplă în fiecare an, pe 6 august? Este sărbătoare cu cruce roșie și dezlegare la pește. Schimbarea la Față a Domnului este, de fapt, sărbătoarea conștientizării divinității.

Schimbarea la față are ca semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un prooroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

Sărbătoarea Shimbării la Faţă a Domnului datează de la începutul sec. al IV-lea, când Sfânta Împărateasa Elena zideşte o biserică pe Muntele Tabor. Această sărbătoare începe să fie menţionată în documente din prima jumătate a secolului al V lea.

În Apus, sărbătoarea Schimbării la Față s-a generalizat mai târziu, prin hotărârea luată de papa Calist III ca mulţumire pentru biruinţa creştinilor asupra turcilor la Belgrad, în anul 1456, potrivit crestinortodox.ro.

În această zi nu este bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de către cineva, că așa vei fi tot anul. Oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă (beție, tutun, preacurvie etc.), sigur va fi vindecat.

În această perioadă se sfințesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat, recoltele. Credincioșii duc la biserică prinoase din roadele pe care le au. Acestea vor fi binecuvântate de preot și împărțite celor sărmani. De asemenea, viii nu trebuie să-i uite nici pe cei trecuți în neființă și să facă pomană în amintirea și pentru sufletul acestora.

O tradiție foarte cunoscută a zilei de Obrejenie este de a duce la biserică fructe și legume din noua recoltă pentru a fi sfințite. Acestea se vor împărți după sfințire credincioșilor veniți la slujbă. Se pot degusta apoi strugurii noi, dar și fructe specifice perioadei, ca mere, pere, prune, etc. Gustatul primei boabe de strugure se face după un ritual din care nu lipsește formula de consacrare pronunțată cu voce tare: “Boabă nouă în gură veche!”

Biserica a rânduit ca de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește, pentru bucuria praznicului.

În satele românești, încă se mai păstrează viu spiritul acestei sărbători. De ea sunt legate o serie întreagă de obiceiuri, datini, tradiții și superstiții.

Acest praznic este unul foarte important, este una dintre acele zile când cerurile se deschid, iar cei aleși de Dumnezeu pot vedea Porțile Raiului. Cei care nu țin această sărbătoare, vor fi uscați și gălbejiți ca florile care de acum încep să se veștejească, se spune în popor.

Nu e bine să speli în această zi, ca de altfel de nicio sărbătoare cu cruce roșie. Femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoara, iar copiii ce îi vor naște vor fi sănătoși. Fetele nu-i bine să se spele în această zi pe păr, fiindcă, spune superstiția, cum nu mai crește iarba, nu le va mai crește nici lor părul.

Sărbătoarea este privită și ca începutul toamnei, această zi fiind socotită zi de hotar pentru vară. Din această zi, vremea începe să se schimbe și să se răcească. Schimbarea la Față mai este numită în popor și Obrejenia, Pobrojenia sau Probojeni.

Denumirea Obrejenie vine din slavonă, “obrejenie” semnificând transformare, schimbare. Denumirea de Probojanii vine tot din slavonă, de la verbul popular „a probazi”, semnificând a ocărî sau a certa. Dacă denumirea în limba greacă a sărbătorii Schimbării la Față a Domnului este Metamorphosis (Transfigurarea), iar în limba slavonă Preobrajenie, Sfântul Antim Ivireanul o numește sugestiv Dumnezeiasca Înfrumusețare a lui Hristos.

Se mai știe despre ziua de Obrejenie că este ultima zi din an în care se pot culege plante de leac, deoarece după această zi toate buruienile și florile dau înapoi și se veștejesc.

Probejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este zi de odihnă, nu se muncește la câmp sau prin case fiindcă e pericol de îmbolnăvire. Mai mult oamenii caută să fie împăciuitori unii cu alții pentru a nu fi proboziți și să stea astfel tot anul în ceartă și sfadă.

”De Probejenie, indiferent că e băiat, bărbat, fată, femeie, se ferește de a se ocărâ unul cu altul, căci tot anul nu trăiește decât în sfadă cu alții”

Ce se spune despre vremea din ziua de Obrejenie

Obrejenia sau Schimbarea la Față a Domnului este de asemenea prilej de a afla cum va fi vremea în perioada ce urmează. Astfel, dacă plouă mult în ziua de Obrejenie sau în postul Adomirii Maicii Domnului toamna va fi mohorâtă, iar iarna rece și plină de ninsori. În schimb, dacă de Obrejenie este cald și însorit, așa va fi și toamna ce urmează, iar iarna va fi una uscată, fără prea multe ninsori.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel