Sari la conținut

Sarea de mare sau sarea de masă: care este mai sănătoasă? Ce se întâmplă când renunți la sare

consumul de sare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
consum redus de sare

Sarea de mare sau sarea de masă: care este mai sănătoasă? Ce se întâmplă când renunți la sare.

Sarea e alimentul de al cărui beneficii nu devii conștient decât după ce nu îl mai ai. Mâncarea noastră nu ar avea un gust atât de bun ca dacă nu ar conține sare. Un ingredient care trebuie pus în fiecare fel de mâncare, sarea face alimentele aromate și delicioase.

În ultimul timp, sarea de mare sau sarea roz a câștigat foarte multă popularitate, deoarece este comercializată pentru a înlocui sarea albă pentru o dietă sănătoasă și de slăbit. Adesea numit organică, naturală și pură, este prezentată ca fiind decât sarea de masă, despre care experții în sănătate spun că este la fel de dăunătoare ca zahărul când vine vorba de sănătatea inimii.

Prea multă sare în dieta dumneavoastră poate duce la hipertensiune arterială, boli de inimă și accident vascular cerebral. De asemenea, poate provoca pierderi de calciu, dintre care unele pot fi extrase din os.

Potrivit statisticilor, majoritatea americanilor consumă cel puțin o linguriță și jumătate de sare pe zi, sau aproximativ 3400 mg de sodiu, ceea ce repezintă mult mai mult decât are nevoie organismul nostru.

Care este diferența dintre sarea de mare și sarea de masă

Principalele diferențe dintre sarea de mare și sarea de masă, conform Clinicii Mayo, sunt în gustul, textura și procesarea lor.

Sarea de masă este de obicei extrasă din zăcăminte subterane și este procesată astfel încât toate celelalte minerale să fie îndepărtate. La acesta se adaugă și iodul, un mineral important pentru sănătatea tiroidei.

Sarea de mare, însă, se face după ce apa de mare s-a evaporat la soare în saline. Nu este prelucrat și conține minerale.

Prin marketing, a devenit o noțiune populară că sarea de mare este mai bună decât sarea de masă, dar conform cercetărilor, nu există nicio diferență în valoarea nutrițională de bază a ambelor, deoarece conțin aceeași cantitate de sodiu, care este de 40% atunci când este măsurată. după greutate.

Potrivit Asociației Americane a Inimii, sodiul este un mineral extrem de important pentru inimă. Cu toate acestea, consumul unei cantități în exces este, de asemenea, periculos.

Prin urmare, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat ca adulții sănătoși să limiteze aportul de sodiu la mai puțin de 2.300 mg (aproximativ o linguriță de sare) pe zi. Astfel, experții spun că indiferent de sare pe care o consumi, asigură-te că o consumi în limitele dietei.

Beneficiile consumului de sare

Este foarte important să consumați sare, deoarece are multe beneficii:

  • Oferă hidratare
  • Previne crampele 
  • Importantă pentru sănătatea nervilor
  • Bună pentru sănătatea dentară

Ce se întâmplă când nu mai mâncați sare

Mulți oameni renunță la consumul de sare și încep să prezinte semne de deficiență, cum ar fi crampe musculare, scăderea hidratării, slăbiciune, dureri de cap și declin cognitiv la adulții în vârstă.

Cunoscută sub numele de hiponatremie, deficitul de sodiu poate determina umplerea celulelor cu apă. Afecțiunea poate duce la simptome ușoare sau extrem de severe, de la greață, dureri de cap și confuzie până la crampe, convulsii și chiar comă.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel